ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОКОНЧАТЕЛНО ИЗЛИЗА ОТ ЕС В КРАЯ НА 2020

epa06613899 United Kingdom's Secretary of State for Exiting the European Union, David Davis and Michel Barnier (R), the European Chief Negotiator of the Task Force for the Preparation and Conduct of the Negotiations with the United Kingdom under Article 50 prior to a meeting in Brussels, Belgium, 19 March 2018. Reports state that David Davis, is in Brussels to meet Michel Barnier during which they hope to finalise a Brexit transition deal.  EPA/OLIVIER HOSLET

Тогава завършва преходния период след излизането на страната от Съюза

Преговарящите по Брекзит – Мишел Барние и Дейвид Дейвис – обявиха на пресконференция в Брюксел, че са договорили сроковете за преходния период, но въпросът за границата със Северна Ирландия остава неразрешен. Преходният период ще продължи от 29 март 2019 – деня на излизането от ЕС – до 31 декември 2020 г., предвижда проектодоговорът.

Барние каза, че ще представи договореното на срещата на върха на ЕС в петък, а преди това пред евродепутатите и Европейската комисия. По думите му новият проектотекст на споразумението за напускане е публикуван. Мишел Барние разкри, че пристигналите на Острова граждани на ЕС по време на преходния период ще имат същите права като останалите европейски граждани, които живеят във Великобритания преди Брекзит.

Берние поясни, че е постигнато споразумение за преходния период. Така Великобритания и ЕС ще останат свързани до края на 2020 г. По време на периода Великобритания няма да участва в процеса на ЕС по вземане на решения, изтъкна Барние, но ще спазва правилата на единния пазар. Европейският дипломат заяви, че днес е публикувана бележка, която показва как ще бъде разрешен въпросът за Ирландия.

По думите му преговарящите на ЕС и Великобритания са съгласни, че международните споразумения би трябвало да продължат да се прилагат за Великобритания като сега по време на преходния период след излизането ѝ от ЕС на 29 март 2019 г.

Британският министър каза още, че новите споразумения ще влязат в сила след преходния период, но гласът на Лондон ще се чува. Дейвис добави, че Великобритания остава категорична в ангажимента си да се избегне „твърда“ граница с Ирландия. Обединеното кралство се е съгласило на гаранция за избягване на „твърда“ граница, която трябва да бъде включена в проектодоговора за Брекзит и която ще се прилага, ако не бъде достигнато до друго решение на преговорите по въпроса за границата на Ирландия със Северна Ирландия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *