ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОБВИНИ РУСИЯ ЗА ОТРАВЯНЕТО НА ШПИОНИНА СЕРГЕЙ СКРИПАЛ

Mey bgnes

Смъртта е причинена от нервно-паралитичното вещество „новичок”, Лондон обмисля експулсирането на руски дипломати

Британският премиер Тереза Мей заяви в парламента, че е твърде вероятно Русия да е отговорна за отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал. Британски медии съобщиха, че става дума за нервно паралитично вещество „новичок“, което засяга нервната система на човека. Разработено е през 70-те години на миналия ХХ век в СССР.

Веществото може да премине през летищна проверка, ако е в малки количества и е добре „скрито“. Химическото съединение се разпръсква като фин прах, вместо като газ или изпарение. Може да бъде вдишано, погълнато или дори абсорбирано от кожата. Изключително опасно е за човешкото здраве.

Мей определи срок до утре вечер на Москва да даде обяснение на Организацията за забрана на химически оръжия.

Мей съобщи още, че руският посланик в Лондон е бил извикан за обяснение за присъствието във Великобритания на това бойно отровно вещество, известно като „Новичок“. Има само две възможни обяснения за присъствието на бойното отровно вещество „Новичок“ – че е бил използвано пряко от руската държава или че Русия губи контрол над запасите си от това вещество и е допуснала то да попадне в чужди ръце, каза Мей.

„Няма да допуснем такъв дързък опит да бъдат убити невинни цивилни на наша земя“, заяви тя и добави, че ако се докаже вина на Москва в това нападение, правителството й ще го приеме като „незаконна употреба на сила от Русия“.

Британският премиер обеща да обсъди с парламента възможни ответни мерки срещу Русия, „ако няма удовлетворителен отговор“.

Междувременно „Гардиън” обяви, че сред възможните мерки срещу Москва е експулсирането на редица дипломатически лица, сред които и руския посланик.

Медията изтъква още, че Лондон може да замрази и активите на свързани с Кремъл руски олигарси и руски длъжностни лица, които не са в състояние да докажат произхода на придобитата си финансова собственост във Великобритания. „Гардиън“ допълва, че не е изключено да бъдат въведени и по-строги мерки срещу онези руснаци, които са обвинени от британските власти за нарушаване на човешките права. Има вероятност страната да обяви Русия и за спонсор на тероризма. При подобен сценарий на Москва ще бъде наложена забрана върху износа на оръжия, върху получаването на икономическа помощ, както и издаването на визи.

БГНЕС припомня, че все още съществуват опасения, че Великобритания ще задейства и процедурата по Член 5 от Вашингтонския договор, според който военното нападение срещу един член на НАТО представлява нападение срещу всички.

Русия отговори на изказването на премиера Мей. „Това е цирково шоу в британския парламент. Изводът е очевиден: това е поредната информационно-политическа кампания, основана на провокация“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Скрипал и дъщеря му продължават да са в болница с опасност за живота, след като бяха открити в безсъзнание на пейка в град Солсбъри на 4 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *