ВДИГАТ ДАНЪКА НА СТАРИТЕ КОЛИ С 30%

Koli bgnes

Работодатели и синдикати се възпротивиха на предложението на правителството

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в данъчните закони догодина. От съвета стана ясно, че се променя начинът за облагане на автомобилите. Местният данък ще зависи от екостандарта им и годината на производство.

Това на практика означава, че от догодина данъците за автомобилите над 15 години се вдигат с около 30%. От тази промяна ще бъдат засегнати около 2 500 000 автомобила у нас.  От следващата година с промените в Закона за местните данъци и такси се предвижда да отпадне данъчната отстъпка за автомобилите с катализатор.

Синдикатите възразиха срещу формирането на данъка, в който ще се включват занапред възрастта на превозното средство и екостандартът му. „Категорично не сме съгласни с отпадането на облекчението за катализаторите“, заяви на брифинг Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“, според която може да се провери дали собственикът на колата е поставил катализатор и това дори може и трябва да се случва с ежедневния контрол на техническите прегледи.

От КНСБ настояха за преразпределяне на данъчната тежест върху автомобилите чрез екотаксата.

На заседанието бизнесът отново е поставил въпроса за това да се облекчи одитирането на малките и средните предприятия.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в данъчните закони догодина. С тях се предлага цялостна реформа в облагането на имоти, според която отстъпката от 50% може да се използва само за единствено основно жилище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *