ВАШИНГТОН ЩЕ ОТМЕНИ САНКЦИИТЕ СРЕЩУ СЕВЕРНА КОРЕЯ ЕДВА СЛЕД ПЪЛНОТО ЯДРЕНО РАЗОРЪЖАВАНЕ

epa06805920 (L-R) Japan's Foreign Minister Taro Kono, South Korean Foreign Minister Kang Kyung-wha and US Secretary of State Mike Pompeo, attend a joint press conference at the Foreign Ministry in Seoul, South Korea, 14 June 2018. US Secretary of State Mike Pompeo is in South Korea to meet South Korea's President Moon Jae-in and to hold talks on the results of the US North Korea Summit in Singapore.  EPA/JEON HEON-KYUN

Пентагонът обяви, че отменя военните игри с Южна Корея през август

„Имаше много анализи за резултата от срещата, но аз мисля, че най-важното е, че хората по света, включително тези и в САЩ, Япония и Кореите, успяха да избегнат заплахата от война с ядрени оръжия и ракети“, каза президентът на Южна Корея Мун Дже-ин пред държавния секретар на САЩ Майк Помпео преди срещата им в Сеул.

Ядреното разоръжаване на КНДР е „процес“, основан на тясна координация с Южна Корея и Япония, отбеляза от своя страна Помпео, цитиран от „Йонхап“.Държавният секретар описа историческата среща в Сингапур на 12 юни като „преломен момент“ в двустранните отношения САЩ-КНДР. „Уверен съм, че ние направихме много добра, значима крачка в Сингапур“, изтъкна той пред Мун.

Помпео поясни, че Пхенян е ангажиран да изостави ядрения си арсенал, но това няма да е лесен процес, допълвайки, че Ким Чен-ун разбира, че ядреното разоръжаване трябва да стане „бързо“.Държавният секретар предупреди, че няма да има отмяна на санкциите, докато Пхенян не приключи с процеса по ядрено разоръжаване. По думите му Вашингтон остава ангажиран за „пълно, проверимо и необратимо“ ядрено разоръжаване на КНДР.

В сряда държавният секретар съобщи, че САЩ очакват КНДР да премахне ядрените оръжия до 2020 г.

Като знак за намаляване на напрежението се тълкува отмяната на следващите големи военни учения с Южна Корея през август, която очаква Пентагонът. Това съобщи високопоставен представител на американската администрация, цитиран от Фокс нюз.

По-рано тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че обмисля да прекрати военните учения на Корейския полуостров. Тръмп обсъди действията на САЩ в региона на пресконференция след историческата среща с лидера на КНДР Ким Чен-ун. В подписания от тях документ не се споменава прекратяване на ученията на Корейския полуостров. Представители предупредиха, че ако КНДР не предприеме достатъчно действия за премахване на ядрените оръжия до следващата година, ученията ще бъдат възобновени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *