ВАС РЕШИ ОКОНЧАТЕЛНО, ЧЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РЕФЕРНДУМА ЗА ИЗБОРНИТЕ ПРАВИЛА НЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ

slavi-cik-bgnes

Магистратите са приели, че комисията не е преброила около 500 валидни гласа, но те отново не са достатъчни за достигане до нужната бройка

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно потвърди, че референдумът, иницииран от „Шоуто на Слави“, не е задължителен. Решението не подлежи на обжалване или протест. Със съдебен акт от вторник ВАС е потвърдил решението на тричленния състав, с което бе постановено към преброените от ЦИК гласове да добавят около 500, но броят им все пак не достига задължително определения по закон, за да станат резултатите от допитването задължителни.

През февруари първата инстанция във ВАС отмени решението на ЦИК, с което референдумът бе признат за незадължителен заради липсващи 12 027 гласа. Магистратите са приели, че комисията не е преброила около 500 валидни гласа, което е показала назначената по делото експертиза. За да стане допитването задължително обаче, са нужни още над 11 500 гласа.

Съдът постанови, че връща преписката за ново произнасяне от комисията при спазване задължителните указания на съда за тълкуването и прилагането на закона.

Самият Слави Трифонов изпрати до медиите коментар за решението на съда, което определя като „странно и неморално“ и заключва: Получихме поредното доказателство, че съдът не е независим орган, а е слуга на политическата класа.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *