ВАС РЕШИ ОКОНЧАТЕЛНО: СЕМ Е ОТНЕЛ НЕЗАКОННО ЛИЦЕНЗА НА ТВ 7

TV7

Медиите на „ТВ Седем“ бяха свалени от ефир, след като дружеството бе обявено в несъстоятелност, след като компанията на Николай Бареков заведе дело за 242 000 лева

Петчленен състав на Върховният административен съд окончателно реши, че лицензът на ТВ Седем и Балкан Българска Телевизия ЕАД е бил незаконно отнет преди почти година от СЕМ. Информацията бе споделена от експерта по медийно право проф. Нели Огнянова.

Решението за отнемане на лиценза на „ТВ Седем“, включително за програмите TV7 и Super 7, беше взето през септември 2016 г. заради откриването на производство по несъстоятелност на дружеството. СЕМ прие, че е налице разминаване между данните в декларацията за получаване на лиценз и новите факти около търговското дружество – притежател на лиценза.

ВАС обаче посочва, че Законът за радиото и телевизията не позволява отнемане на лицензия заради откриване на производство по несъстоятелност. Прекратяването й може да се случи при евентуално постановено заличаване на дружеството от Търговския регистър с решение на съда.

Съдебното решение не означава автоматично връщане в ефира на ТВ7. Съдът обаче посочва, че програмите от групата на ТВ7 могат да бъдат качени на мултиплекс и да се излъчва цифрово в ефира. Темида обаче е категорична, че телевизиите са загубили правото си за разпространение по кабел и сателит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *