ВАС: Решението на ЦИК за билбордовете на “Атака” е неправилно и необосновано

AlfaВърховният административен съд уважи жалбата на Протестна мрежа срещу билбордовете на ПП “Атака” и ТВ “Алфа” и върна сигнала към Централната избирателна комисия за ново разглеждане при съобразяване със задължителните указания, дадени в мотивите на настоящото решение. Това се случи само седмица след като ЦИК определи като несъстоятелен сигнала на Протестна мрежа за това, че “Атака” заобикаля изборния кодекс, като представя политическата агитация в предизборен период за реклама на медийна услуга.

Според ВАС ЦИК е постановила неправилно и необосновано решение, тъй като не е изяснила правнозначими обстоятелства, при отсъствието на които не е могла да извърши точна и обоснована преценка за основателността на подадения сигнал.

Изложените от Централната избирателна комисия мотиви са бланкетни, като направените изводи са неясни и са в противоречие със събраните доказателства”, се посочва още в решението на Върховния административен съд.

Според върховните съдии решението на ЦИК “следва да бъде отменено и преписката върната за ново разглеждане съобразно указанията по тълкуването и прилагане на закона дадени в настоящото решение, като съобрази условията на чл. 142 от АПК и новопредставените писмени доказателства”.

ЦИК не е изследвала наведените доводи за допуснато нарушение от ПП ”Атака” за използването на търговска реклама на електронната медия телевизия „Алфа” за политически внушения. Регистрираната в СЕМ телевизия е с наименование „Алфа ТВ”, а върху рекламните пана към наименованието на медията са налице данни за добавяне и името на ПП „Атака”. Добавено е и стилизирано изображение на Волен Сидеров, което според представител на партията представлява управленска програма на партията за 2013 г.

В решението си Върховният административен съд намира, че “дори да се приеме, че върху рекламния материал не е налице призив за подкрепа или неподкрепа за тази партия, в случая става въпрос за забрана за недопускане в търговска реклама да се отправят внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет, която запрета е въведена в разпоредбата на чл. 191 от ИК.

Решението на ВАС доказва, че усилията, които всеки гражданин може да положи за прилагането на закона си струват. Протестна мрежа няма да се откаже да защитава достиженията на гражданското общество и да използва всички законни средства за налагане на принципите на прозрачност, законосъобразност и уважение в работата на партиите и институциите в страната“, коментираха от Протестна мрежа.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

Пълният текст на решението на вас може да прочетете ТУК

Снимка: Клуб Z

Източник: noresharski.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *