Ванкеловите двигатели все още не са забравени

Ванкеловите двигатели все още не са забравениНовата Ванкелова лудост на новозеландския дрифтър и бивш фрийстайл мотокросист „Лудия“ Майк Уидет е вече факт. Вече официално спонсориран от Mazda, миналата есен той започна изграждането на нова състезателна кола, с която да е конкурентен на постоянно развиващото се световно ниво в дрифт състезанията, предават от fakti.bg. Уидет предпочита роторните мотори заради компактността им, ниското тегло и ниския център на тежестта.

Pulse Performance Race Engineering или накратко PPRE се занимават с разработването на двигателите на Уидет от около 10 години. Дълго време те наблягат на атмосферните варианти, но с последния си проект 26B те решават да заложат на принудителното пълнене. За да разполага с голям диапазон и да се избегне турбо дупката до колкото е възможно, те разработват този битурбо сетъп. Изработката на детайлите и подреденият двигателен отсек заслужават аплодисменти.

Турбокомпресорите са осигурени от Garett, а моделът им е GTX 40. Въздушният колектор е дело отново на PPRE. Клапаните контролиращи налягането са два броя от Turbosmart, като всеки от тях отговаря самосиндикално за по един от турбокомпресорите. Горивната система е дело на Aftermarket Industries и горивото осигуряват внушителни бензинови помпи Walbro. Големият дроселов клапан е Plazmaman. Алтернаторът, който в този случай няма нужда да е с голям капацитет, а да е с ниска маса, е Mechman.

Компютърът, контролиращ всичко, е Haltech Platinum Series Sport 2000 и широколентова ламбда сонда с контролер WB2 му помага за това. Запалването е M&W Ignitions. И така стигаме до въпроса, който най-много ни интересува, а това е мощността. Не знаем как звучи на нормалните хора 1032 конски сили измерени на колелата. И също как звучи, че това е на варианта с ниско налягане. Какво ли ще следва, когато колата бъде използвана на високо налягане следва да разберем след започването на състезателния сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *