ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ДАВА ЗАКОНА ЗА ГОРИВАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

Simeonov bgnes

Според вицепремиера разногласията повишават авторитета на коалицията, Сидеров очаква извинение от лидера на НФСБ

НФСБ ще сезира ЕК и ще поиска нотификация на Законопроекта за горивата. Това обяви пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов. Тойбе категоричен, че законопроектът нарушава редица европейски директиви и затова следва да премине през процедура на нотификация.

На въпрос има ли обяснение защо законопроекти на НФСБ се пращат за нотификация, а този не, Симеонов заяви: „Очевидно, защото вторият законопроект, за който в момента стана въпрос, се ползва от подкрепата на голямо мнозинство, включително и на ГЕРБ и заради това не се праща, а според нас е редно да се прати и този законопроект. Дай Боже да не стане така да влезе в сила и да търпим санкции“, заяви Симеонов.

Той бе категоричен, че всяка демократична и европейска държава има основен ангажимент да защитава и да подкрепя основно дребния бизнес. „В случая, това правило е нарушено, защото се вижда, че законът ще бъде приет. Ние не разполагаме с достатъчно мнозинство, за да оспорим тези нови клаузи и членове, но ви уверявам, че ние ще сезираме ЕК, тъй като в случая има нарушаване на европейски директиви, има и нарушаване на конкурентни права. Смятаме, че ще получим подкрепа там, ако не в парламента“, обяви Симеонов. „Смятам, че този закон създава големи рискове за унищожаване на стотици търговци от този бранш от дребен и среден ранг. Такъв е този закон. Аз разбирам от друга страна, че главната цел на този закон е борбата със сивия сектор, но в случая се получава нещо като – заради гангренясал пръст да отрежем ръката“, каза още той.

Относно вчерашната среща по законопроекта Валери Симеонов заяви, че е проведен близо двучасов разговор, но за съжаление никой не успял да обясни защо заради 100-тина дребни търговци, които уж нарушават закона и въртят сив бизнес, трябва да изгорят останалите 300.

„Наличието на различни мнения в „Обединени патриоти“ само повишава авторитета на коалицията“ коментира Симеонов напрежението в по-малкия партньор в управлението на страната. „Мисля, че наличието на различни мнения, отстояването им при запазване на колегиален тон и колегиални отношения, само повишава авторитета на Обединени патриоти. Не знам от ваша гледна точка как изглеждат нещата, но предпочитаме всеки да изказва своята позиция, да се аргументира и съответно да я защитава. Смятаме, че това е много по-добре, не само за Обединени патриоти, но и за България, отколкото да се постигат безпринципни договорености – ще ви подкрепим за това, а пък вие ще ни подкрепите за онова“. „В случая Обединени патриоти се явяват едно добро политическо постижение за българския политически свят“, посочи Симеонов. На въпрос дали ще бъде изкаран целия мандат на това правителство, Симеонов заяви: „Ние сме се подписали под програмата за управление за четиригодишен мандат, така че за сега нямаме други намерения“. Относно изказването му, че миналата седмица е бил на ръба да си подаде оставка, Симеонов коментира: „Има такива моменти, сигурно ще има и занапред“.

Лидерът на Атака Волен Сидеров е ядосан на колегата си Валери Симеонов. Приемам декларацията на НСФБ като неколегиално поведение, обясни пред медиите той след разговора с патриотите. Разговор между двамата по Закона за горивата не е имало. Какво да говоря след декларация, която ме изобличава в неистина, в лъжа на практика, отсече националистът. Това е удар по честта и достойнството ми, очаквам извинение, допълни Сидеров. Той посочи, че винаги, когато е грешал, се е извинявал, но имало негови колеги, в чийто речник думата „извинявай“ не съществувала.

Той недоумява защо Симеонов нарича закона лобистки, а депутати от НФСБ са съвносители на закона на Ревизоро. „Аз държа на името и честта си. Аз съм направил Валери Симеонов политик и няма да позволя някой да ми обяснява как да искам съгласието му“, коментира Волен Сидеров. „Това не е казарма. Моите коалиционни партньори трябва да разберат, че не са фелдфебели“, каза още той. Тук не е плаца, така че по-добре да се вслушват в това, което казвам, ако искат да бъдат политици, посъветва Сидеров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *