ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ГОТОВ ДА ХВЪРЛИ ОСТАВКА ЗАРАДИ АНГЕЛКОВА

Simeonov Angelkova bgnes

Саботажът на министъра на туризма обезсмислял работата на вицепремиера

Вицепремиерът Валери Симеонов намекна за оставка заради разногласията с министъра на туризма в отговор на въпрос дали Николина Ангелкова го саботира с предложението си ограниченията за шума да не важат за курортите, което е коренно противоположно на искането му шума там да бъде ограничен. Това стана след като законът, който Симеонов предлага, мина през икономическата комисия.

Симеонов обясни, че ако саботажът продължи, не вижда смисъл да продължава „да прави каквото и да било“.

Днес мнозинството в парламентарната комисия по туризъм подкрепи промените на вицепремира за ограничаване на шума. По време на заседанието социалистът Желю Бойчев попита вицепремиера дали има смисъл сега да се приемат промени, които скоро може да отпаднат. От опозицията подчертаха, че законопроектът на Симеонов е внесен от Министерския съвет, а скоро пак от кабинета ще бъде внесен и този на Ангелкова, който предвижда точно обратното.

Пред журналисти Симеонов намекна, че до октомври, когато ще се обсъждат идеите на Ангелкова за защита на шума по курортите можел и да не е на този пост. Попитан дали си говори с министъра на туризма, Симеонов обясни, че това вътрешни неща от „семейната кухня“. „Не ме карайте да издавам семейни тайни“, помоли той журналистите.

Предложението на Симеонов, което днес комисият по туризъм прие, предвижда задължението при разрешаване на работно време да се извършва проверка на новите заведения от РЗИ, като ще се издават сертификат за обезшумяване. За вече съществуващите завесения обаче няма да има такива сертификати – за тях ще има проверки и замерване на шума при подаване на сигнал, а контролът в тези заведения ще се извършва само от МВР. Идеята на вицепремера е след 23:00 часа да бъде забранено каквото и да е озвучаване. Забранява ще важи и за шум от плавателни и от транспортни средства. Тя ще важи до 08:00 сутринта. Симеонов обаче оставя възможност за изключения – за обществени прояви, одобрени от на общината. Вицепремиерът е на мнение, че не е проблем новия режим да влезе в сила от средата на сезона.

Министерството на туризма иска да се извадят от обхвата на закона „Симеонов“ националните курорти. Ведомството щяло да регулира шума със специална наредба. За проекта на Ангелкова Симеонов обясни, че изцяло саботира неговите действия. Това е все едно да кажеш, че законът за движение по пътищата и улиците не важи за магистралите, подчерта Валери Симеонов. Той каза още, че неговият проект е направен основно за големите национални курорти. Ангелкова го саботирала в интерес на „една шепа почти олигарси от туризма, които са пуснали пипала в политическите среди“.

В началото на юни месец тази година Симеонов обясни, че не става дума за спор с Ангелкова, те по-скоро имали разминаване кое е законно и кое – не. По-рано той информира, че обяви, че министърът на туризма Николина Ангелкова подготвя за продан 20 декара плаж в „Слънчев бряг“, а тя от воя страна отвърна, че „панаирите“ на Симеонов пречат на туризма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *