Бюлетините от Костинброд били подредени след изборите

МултипринтСлужители от печатница „Мултипринт“ в Костинброд твърдят, че намерените от полицията и прокуратурата 480 000 бюлетини са брак и с тях не може да се гласува. Преди влизането на полицията и прокуратурата в печатницата те били нахвърляни на земята, смачкани, отрязани накриво или не били залепени в кочан по 50 броя, каквото е изискването по закон. Това стана ясно на вчерашното съдебно заседание по аферата „Костинброд“.

„Никой не е подреждал бракуваните бюлетини в кашони. Те бяха в насипно състояние и бяха увити с фолио, за да не се разпиляват“, твърдят свидетелите. По време на акцията в деня за размисъл помещенията били запечатани. След изборите обаче прокурори донесли кашони и подредили бюлетините в тях, разказа Симеон Симеонов. Той организирал производството и отговарял за целия процес.

Бюлетините, който прокуратурата показа, са негодни за гласуване, категорични са свидетелите от печатницата. Изборните бланки са се съхранявали в две стаи, били под ключ и се пазели от видеокамери и денонощна полицейска охрана. Друга служителка на печатницата – Донка Борисова, също е категорична, че не е имало как бракуваните бюлетини да бъдат изнесени и с тях да бъде подменен вотът.

Няколко служители на печатницата бяха разпитани от Софийския градски съд по делото. Единствен подсъдим е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Той е обвинен за неосъществен контрол и неполагане на необходимите усилия за правилното съхраняване на негодните бюлетини. По време на акцията в Костинброд през май м.г. прокуратурата и полицията намериха близо 351 000 изборни бланки, за които се твърди, че са годни за гласуване и са били предназначени за всички избирателни райони. След повторно преброяване стана ясно, че годните са 480 000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *