БЪЛЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ ОСТАВАТ ОСНОВНИ КОНКУРЕНТИ ЗА НОВИЯ ЗАВОД НА „ФОКСВАГЕН“

VW bgnes

Решението обаче вероятно ще се отложи за октомври

След заседанието на Управителния съвет и борда „Фолксваген“ реши да започне конкретни преговори за планирани нов завод в Източна Европа. България и Турция остават основните дестинации, между които германският автомобилен гигант „Фолксваген“ ще избира бъдещата площадка на своя голям нов завод. Това съобщават вътрешни източници, цитирани от Ройтерс.

От съобщението публикувано след заседанието става ясно, че конкретното решение за обекта се отлага с няколко месеца, а следващата среща, на която е възможно да бъде взето решението, е през октомври.

Предимство на България е, че е част от ЕС и че в последните години у нас бяха разкрити западни производства на автомобилни части, които са част от световната производствена верига в автомобилния отрасъл.

Преговорите между България и автомобилния производител “Фолксваген” продължават и решението на компанията къде да изгради бъдещия си завод в Източна Европа ще е ясно най-късно през октомври. Това съобщи за БНР изпълнителният директор на “Аутомотив Клъстер” арх. Любомир Станиславов.”Имаше създадено едно фалшиво усещане за това, че се очаква да има решение в рамките на вчерашния или днешния ден. Но, ако се следят много внимателно документите на самата компания, ще се види, че има процедура, която продължава. Преговорите с потенциалните локации всъщност тепърва преминават на завършваща фаза. Така че решението по отношение на това къде ще бъде техният нов завод, се очаква в този период от юни до октомври. И всякакви спекулации с по-ранни дати или предварително одобрени или избрани локации в случая са, меко казано, неуместни”, каза той.

Още в средата на ноември „Фолксваген“ обяви, че през следващите пет години ще увеличи инвестициите си в електромобилност, автономно шофиране и дигитализиране до почти 44 милиарда евро, като 30 милиарда ще бъдат вложени само в електромобилност, припомня ДВ. Обявено бе също така, че производството на Skoda Karoq и Seat Ateca ще бъде преместено в нова производствена мощност, за която се търси място в Източна Европа. Замислено е новият завод да облекчи производството на Skoda. Още миналата година директорът на дъщерната фирма Бернард Майер заяви, че капацитетите на заводите на Skoda в Европа са изцяло запълнени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *