„БЪЛГАРСКО ВОЕННО ЧУДО“ ГОСТУВА С ОТКРИТИ УРОЦИ В КЛИСУРА И ПЛОВДИВ

bghistory

Интерактивната образователна обиколка на „Българска история“ ще продължи в Разлог и Сливен на 22 февруари

Най-успешният образователен проект на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“ – документалната поредица „Българско военно чудо“, продължава своята историческа обиколка из страната. На 13 февруари от 9,30 часа Марио Мишев и Иван Кънев от сдружение „Българска история“ ще изнесат открит урок по родолюбие в филмите от поредицата в ПГИ „Тодор Влайков“ в град Клисура. Иновативните уроци по българска история ще продължат с представянето на проекта в Пловдив на 17 февруари, където „Българско военно чудо“ ще оживее пред пълна аудитория.

Откритият урок в Пловдив ще се проведе от 18 часа в Limacon Event Center.

Във време, в което историческите подвизи на армията ни потъват в огромния обем информация и знания, с които се сблъскваме всеки ден, а часовете по история за учениците са сведени до зазубряне на дати, документалната поредицата „Българско военно чудо“ се връща назад в периода след Освобождението на България и хвърля светлина върху онези битки, с които трябва да се гордеем. В рамките на 10 късометражни филма поредицата разказва за тях.

Документалната поредица е съвместен образователен проект на „Българска история“ и ЗАД „Армеец“, който цели да направи роднотно минало интересно за учениците и да даде възможнст на учителите да разнообразят и „оцветят“ часовете си по история.

Битките, които са пресъздадени в „Българско военно чудо“:

  • Сливнишката битка – 1885 г.
  • Лозенградската операция – 1912 г.
  • Родопската Шипка – 1912 г.
  • Превземането на Одрин – 1913 г.
  • Битката за Кресненския пролом – 1913 г.
  • Тутраканската епопея – 1916 г.
  • Боевете при Добрич – 1916 г.
  • Дойранската епопея – 1918 г.
  • Защитата на българското небе – 1943/1944 г.
  • Дравската операция – 1945 г.

Филмите от поредицата са публикувани в уебсайтовете и социалните мрежи на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“, където всеки може да ги гледа напълно безплатно.  Късометражните епизоди бяха представени и пред стотици учители и ученици по време на открити уроци из страната. От старта на образователния проект „Българско военно чудо“ през ноември 2017 година, той бе представен в десетки училища и читалища в България, провокирайки любопитството на хиляди ученици към българската история, и достигна до рекордните над 1 милион гледания в социалните мрежи. Поради неспиращия интерес организаторите на проекта предвиждат продължение на образователната инициатива и през настоящата 2018 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *