Български учени успяха да създадат уникален материал

БАНУчени от лабораторията за биоактивни полимери към БАН разработиха специални нановлакна, само с 3 грама от които могат да се свържат Земята и Луната.

Необикновените материали, създадени от учените на БАН, са изградени от природни и синтетични полимери, могат да намерят приложение в редица области – козметика, медицина, електроника, отбрана, земеделие и др., както и да бъдат използвани за лечение на рани, импланти, подложки за тъканно инженерство, защитни военни облекла и др, предават от chudesa.net.

Използваната уникална нанотехнология „електроовлакняване“ се прилага от учените на БАН вече 10 години, като за целта те използват свои собствени устройства, чрез които отлагат микро- или нановлакнест нетъкан текстил върху дадена повърхност с разнообразна големина и форма. Чрез иновативната технология може да се направи превръзка направо върху открита рана на кожата, като самата интервенция не е болезнена за пациента и позволява да бъдат поставени подходящи медикаментозни средства, чрез които да се въздейства на самата рана. Използваните материали също така потискат развитието на патогенни бактерии в организма.

Изобретението на учените от БАН може да намери приложение и в селското стопанство, тъй като в полимерните материали могат да бъдат включени някои полезни за земеделските култури микроорганизми, а след това се овлакнят корените, стъблата и листата им. По този начин самите растения се предпазват от вредители и неблагоприятни климатични условия, без това да се отразява на подхранването им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *