Български студенти ще съдят кралица Елизабет II

Кралица Елизабет IIБългарски студенти на Острова набират средства, за да съдят правителството на британската кралица Елизабет II за дискриминация. Законите във Великобритания дискриминират нашите студенти и румънските им колеги, като ограничават правото им на 20-часова работна седмица. Това става с процедурни хватки. Нашите са принудени да чакат разрешителни между 6 и 9 месеца, като през това време остават без паспорт или личната си карта. Студентите от други страни от ЕС нямат никакви ограничения за работа. Тези пък, които идват от страни извън съюза, получават разрешителните си още с издаването на виза.

Така на практика се оказва, че българите и румънците са единствените от всички 193 държави по света, които нямат правото на труд в момента на започване на обучението си.

Всички други студенти от ЕС имат неограничено право на работа на територията на Великобритания, което произтича от европейското законодателство, се казва в отворено писмо, подписано от над 3700 студенти – членове на група във Фейсбук „За равни студентски права на българите и румънците в Обединеното кралство“. На сайта на британското правителство пък има петиция за отпадане на дискриминационните условия, подписана от 1060 души.

Писмото е изпратено до всички висши държавници у нас. Според посланика във Великобритания Константин Димитров всички те са поставяли по един или друг начин проблема при посещенията си на Острова. От Брюксел зоват студентите да се оплачат до Европейската комисия. Родните обучаващи се страдат и от друг тормоз – от тях искат частна здравна застраховка, а не Европейска здравна карта, покриваща услугите на всички граждани в ЕС, които учат в чужбина. От посолството на Великобритания заявяват, че от 9 януари възстановяват стандартите на издаване на разрешителни за работа на нашите студенти като е наела допълнителен персонал за обработка на заявките.

Източник: БЛИЦ

4 коментара по “Български студенти ще съдят кралица Елизабет II

  1. Че кой държавник у нас ще смее да им каже нещо,пък изобщо има ли държавник у нас на когото му пука за българите в България или извън България ?

  2. ПОДКРЕПЯМ ! Но искам да кажа че има ОЩЕ едно изискване което се нарича National Insurance Number (NINo). Иначе казано Национален Здравно Осигурителен Номер , за който трябва да ИЗЧАКАТЕ за интервю , на което интервю ако ви одобрят ще ви го изпратят в рамките на 2 работни седмици …. което си беше реално МЕСЕЦ….Ама ей , не забравяйте това всичко е само и само ЗА ДА почнете да си търсите работа ! 😀

  3. Aбсолщтно същото се отнасщ и за Холандия! И тук трябва студентите да се надигнат на протест!Абсолютна дискриминация спрямо нас!

  4. Ами стойте си в родната страна, работете за нейния просперитет, а не само да мислите за собствената си изгода. Тогава може би ще ви уважават и другите страни ако Вие държите на собствената си страна. Да условията за развитие у нас може и да не са като ни се иска ама как да станат като няма кой да работи за това и да милее за страната си. Не съм видяла нито един Българин с ръка на сърцето, когато се свири химна, за разлика от американците. Мисля си също, че през онези 500 години „присъствие“ живота на всеки е бил на върха на ятагана, но българите тогава не са хукнали по света за да се спасяват, а камо ли за по – престижна работа и по-охолен живот. Народа и най добрите и образовани представители са били тук и са работили и живота са си дали за да може днес да ви има. Утре обаче няма да я има България и проблемите ще бъдат разрешени. Няма да има дискриминация, а булгари и румънци като цяло ще бъдат обслужващата гилдия на обществото, каквото и да правят, защото това са заслужили. И някъде далеч само ще звучи “ о, неразумни и слабоумни поради що се срамите да сте Българи“ и отговора на съвременния Българин – “ Интереса клати феса“ .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *