БЪЛГАРИ БИЛИ КУПУВАЧИТЕ В ОСУЕТЕНАТА ОТ ГДБОП СДЕЛКА ЗА ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ

640x

Служител на ДАНС координирал сделката с ценности за 2 млн. евро

Четири лица, между които и иманяр и служител на ДАНС, са обвинени по аферата с продажба на златно съкровище – две гривни, торква и златен венец.

Те са заловени в момент на сделка – като интерес факт е, че само за златния венец от 400 гр. сделката е предвиждала 2 млн. евро. Купувачите са български граждани и са заловени до Свиленград, посочи обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Спецпрокуратурата. Задържаният служител на ДАНС, за който беше съобщено вчера, е координирал сделки с културни ценности.

Първоначално са задържани седмина, четиримата от тях обаче са участници в организираната престъпна група, занимаваща се с търговия на културно-исторически ценности. Единият от заловените е извършвал активна иманярска дейност допреди 15 години, след което се е „издигнал“ в йерархията на престъпния бизнес.

До този момент са изготвени експертни справки на намерените вещи, които са културно-историческа ценност. Извършено е и лабораторно изследване, така че и представителите на Археологическия институт не могат да се съмняват, че са оригинални, но и от тях ще бъде извършена експертиза. Гешев предположи, че стойността на предметите надвишава договорената сделка.

„Подозирам, че доста по-голяма е тяхната археологическа стойност. Радвам се, че колегите от ГДБОП са придобили тази информация. Сделката е била в Симеоновград“, каза на брифинг зам. главния прокурор Иван Гешев. Той уточни, че сделката за 2 млн. евро е била само за златния венец. „Имам съмнения, че това е всичко, с което разполага лицето. Спазени са всички изисквания на законодателството. Правени са опити за продажбата му в Турция. Имало е предишни опити за продажба извън България“, допълни той.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че по случая оперативна информация е била получена в края на юли месец тази година. Според него по-добрият вариант бил да продадат златото в България, а не зад граница, макар и да са направени опити за продажбата й в Турция. Александър Трайков от Националния археологически институт уточни, че според данните на този етап става въпрос за находки от втората половина на четвърти век преди Новата ера. В България мога да се видят още четири венеца от този период.

Гешев се пошегува, че като е постъпил на работа като ръководител на спецпрокуратурата, залата за пресконференции е била пълна с автомати. Гешев се похвали с добрия резултат при съвместните операции с ДАНС и ГДБОП до този момент. Планира се през ноември да има и експозиция на спасеното от службите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *