БЪЛГАРИЯ ОФИЦИАЛНО ПОЕ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА СЪВЕТА НА ЕС

Predsedatelstvo bta

Тържествената церемония се състоя в сградата на Народния театър „Иван Вазов”

В Народния театър с тържествена церемония бе даден официалният старт на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018. Церемонията започна с химните на България и ЕС. Министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова приветства с добре дошли гостите на официалното откриване на българското председателство.

„За нас българите присъединяването към ЕС преди 11 години бе е една сбъдната мечта. С гордост и самочувствие приемаме отговорността да бъдем председател на Съвета на ЕС“, каза тя в приветствието си. Министър Павлова подчерта, че Европейският съюз не трябва да се дели на малки и големи, на богати и бедни, на Изток и Запад. „Готови сме да посрещнем всички предизвикателства“, каза тя.

Последва реч на президента Румен Радев. „От 1 януари поехме председателството на Съвет на ЕС, от 11 години сме член на ЕС, от 13 века обаче България е югоизточната порта на Европа“, каза той. Радев подчерта, че като народ знаем цената на омразата и разделението. Затова мотото е „Съединението прави силата“. България е символ на взаимното признаване на религиите, България, която догонва своите съюзници, спаси своите евреи. Това ме кара да вярвам, че много сме дали и можем много да дадем за бъдещето на ЕС. Сигурността е важен елемент. Конкурентоспособността трябва да се постига чрез инвестиции в образование, подчерта Радев. За да бъде разбрана Европа ни трябва взаимно разбиране. Вярвам, че през следващите 6 месеца всички наши гости ще се чувствате като у дома си сред римските руини и православните паметници, каза президентът. „Вярвам, че през следващите шест месеца всички вие, нашите гости от Европа, ще се чувствате у дома си сред римските руини и православните църкви на България. Особено в София, където православна църква, католическа катедрала, джамия и синагога са само на няколкостотин метра една от друга. Това е историческа даденост, която ще напомня на всички нас, че Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена в историята, културата и хуманизма, които не бива да загърбваме“, каза още Радев.

Председателят на българския парламент Цвета Караянчева заяви, че страната ни приема председателството като национална и надпартийна кауза. „Пред нас е нелеката отговорност да работим за консенсусните решения в ЕС. Имаме политическата воля да насърчаваме българското правителство да работи като честен и неутрален посредник между страните в ЕС, за да се постигнат стратегическите задачи“, каза тя.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обеща пълната подкрепа на ЕП за българското председателство. Той заяви, че девизът на България „Съединението прави силата“ е избран за мото на българското председателство. „Заедно трябва да преборим предизвикателствата и да подготвим Европа за бъдещето. Трябва да се вслушаме внимателно в очакванията и гласа на гражданите на Европа, за да я направим по-демократична“, каза Таяни. Той подчерта значението на евроинтеграцията на Западните Балкани, която е една от основните цели на българското председателство.

„Отечество любезно, как хубаво си ти, как чудно се синее небето ти безкрайно“… С този цитат на Иван Вазов на чист български език председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна към присъстващите.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че мястото на България е в Европа и в еврозоната. „Комисията ви подкрепя“, подчерта той. Речта на Юнкер също беше в духа на похвали към България, като посочи, че много харесва шопската ни салата и луканката ни. Той заяви, че има особена слабост към България.

Премиерът Бойко Борисов първо помоли за благословията на патриарха, а след това обяви, че след речта на български на Туск всички изказвания са неуместни. „Ние като българи действително трябва да оценим, че председателят на Съвета си е положил толкова труд, за да покаже уважението на европейските институции към нашата история, към всички вас, които толкова усилия са положили“, подчерта Борисов. Борисов подчерта необходимостта да има максимална приемственост с председателството на Австрия, което е във втората половина на тази година. Да ни е успешно председателството, да направим нещо и за Европа, и за България, пожела Борисов и допълни, че всеки българин трябва да усети, че ЕС прави нещо за него.

След изказването на премиера беше изпълнен химнът на Европа и програмата продължи с концерт. В културната програма са включени изпълнения на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният”, вокалната акапелна формация „Ева Квартет”, Стоян Янкулов и ансамбъл „Чинари”, Националния фолклорен ансамбъл „Българе”, инструменталната формация „Булгара” и дуета Крис и Велин.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *