БЪЛГАРИЯ ВЛИЗА В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА СЛЕД ОКОЛО ГОДИНА

evropa bgnes

Оценката ще бъде извършена от Европейската централна банка

Еврогрупата подкрепя кандидатурата на България за влизане в „чакалнята“ на еврозоната (ERM II). Това стана ясно след продължило часове наред заседание на финансовите министри. Решението бе очаквано и агенциите вече съобщиха, че според техни източници се очаква положителен отговор.

Приветстваме намерението на българските власти да предприемат необходимите стъпки за присъединяване към механизма ЕРМ II, се посочва в текста. Допълва се, че нашата страна приема задължения в области на политиката, които са особено важни за плавния преход.

Очаква се страната ни да бъде приета след около година, след като завърши мониторингът над икономиката ни и бъде дадена оценка на напредъка. Според експерти, реалистично е България да приеме еврото не по-рано от 2022 година. Очаква се по отношение на банковия надзор нашата страна да изпрати искане за пристъпване към тясно сътрудничество с ЕЦБ по съществуващите процедури, както и да предприеме необходимата подготовка, включително оценка от ЕЦБ.

Решението ще се основава на оценката на ЕЦБ, изготвена по правната рамка. Това означава България да се присъедини едновременно към чакалнята и към банковия съюз. Може да се очаква ЕЦБ да изготви оценката си в срок около година след получаването на официалното искане на България за задълбочено сътрудничество с банката. Това може да се възприема за началната дата на сътрудничеството и прилагането на последвалите препоръки.

Кандидатурата на България за присъединяване към чакалнята на еврозоната и към банковия съюз беше представена от финансовия министър Владислав Горанов. „Очакваме от нашите партньори от еврозоната да заявят твърдо и да споделят нашето мнение, че България трябва да се присъедини едновременно към банковия съюз и към ERM. От нашите партньори очакваме ясен ангажимент, че ако последното условие, членството в банковия съюз бъде изпълнено, няма да има, по аналогия с Шенген, неформални и не по правилата аргументи, които да оставят в нас впечатлението, че сме третирани неадекватно и неравно с другите държави“, каза по-рано днес Горанов, цитиран от БНР.

В същото време Ройтерс съобщи, позовавайки се на еврочиновници, че страната ни е поела ангажимента да засили банковия контрол в опит за ускорен прием на страната в чакалнята на еврозоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *