Българите кръщават децата си с „конски“ имена

БременнаНай-често срещаните имена за новородени все още са традиционните имена – Георги, Иван, Димитър, Тодор, Атанас, Петър, Петко и женсколичните им форми. Tова каза за Фокус проф. Тодор Балкански, завеждащ секция „Българска ономастика” в Института по български език към БАН, предават от 24chasa.bg. Той обясни, че това са добре познатите български имена и все още са добре поставени българските етноразличителни имена.

Проф. Балкански посочи, че сред по-странните български имена се различава категорията на „конските” имена. Те се получават, когато в едно семейство има баба и дядо или двама дядовци и младите се опитват да взимат части от двете имена и правят име. Ако например единият дядо е Драгомир, а другият е Станимир, те правят Драгостан. Или, ако едната баба е Цветана, а другата баба е Милена, става Цветомила. „Това са така нар. конски имена, практика, която се е ползвала някога в българския бит, когато са кръщавали конете си по този начин, за да се следи генеалогичната линия”, каза проф. Балкански.

Безспорно най-шантавите имена са тези, с които обичайно българите са кръщавали кучетата и конете си. Това са имената на диктаторите, на политическите мъже с позитивна или негативна окраска като Хитлер, Ленин, Сталин. „После се намесиха имена и като Будьони. Веднъж срещнах един Илич. Има един клас с имена, който наричаме „дървени” имена, защото ги изисква определена политическа доктрина, както имената на Ленин и Сталин. Имаше един много известен български учен, чието рождено име беше Хитлер”, заяви проф. Балкански.

Той каза още, че единичното име, на което медиите на обръщат внимание, не става прецедент или модел на подражание. „Кой подражава на онези грозно и просташки имена, като Проститутка, Телефонка или Портокал. Така се навързват имена, които са със затъмнена структура”, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *