БУРЯ ОТНЕ ЖИВОТА НА ПЕТИМА В ЕВРОПА

5828902

Заради бурята бе блокирана гарата във Виена, самолетите за Залцбург кацат в Германия

Бурята „Херварт“ отне живота на петима души в Европа, след като моторница с трима души се преобърна до Балтийско море, съобщава ДПА. Двама души – мъж и жена, са извадени от водата, но третият човек остава в неизвестност. Според германската полиция жената е починала на път за болницата. Буря затвори виенската ЖП гара, самолетите за Залцбург кацат в Германия.

По-рано беше съобщено, че четирима души са загинали и един сериозно е пострадал при ураганните ветрове, които нанесоха сериозни щети в Германия, Полша и Чехия. 63-годишен лагеруващ се удавил до град на северното крайбрежие на Германия, съобщиха от полицията. В германската столица Берлин един човек е сериозно пострадал, след като върху него паднало строително скеле, каза говорител на пожарната служба, допълвайки, че покривът на жилищна сграда е съборен и дървета са изкоренени вследствие на силния вятър. В Берлин е обявено бедствено положение. Пожарната служба в германската столица е получила 100 сигнала между 4 и 7 часа сутринта.

Мъж и жена са загинали в Чехия, след като са били ударени от дърво, информира местната агенция CTK, позовавайки се на Спешна помощ. Стотици домакинства са останали без електрозахранване, а пожарникарите продължават да почистват пътищата и железопътните линии от падналите клони и дървета.

В Полша един човек загина при инцидент с автомобил вследствие на бурята, според местната власт. Най-малко 1 200 души бедстват, информира агенция PAP. Силните ветрове събориха дървета и блокираха улици. Бурята причини щети и в Словакия.

Заради силен ураган спря работата на централна жепе гара в австрийската столица Виена. Пътниците трябва да напуснат пероните, спряно и движението на по-далечни разстояние заради паднали върху релсите контактни проводници и жици от странични предмети на строеж в съседство. Полицията и спасителните служби отцепиха територията на сградата и разчистват релсите. В момента през гарата преминават само транзитни влакове. Пътниците могат да използват влакове от гарата на столичния район Майдлинг. Затруднена е работата на столичното летище Швехат. В Залцбург силният вятър наруши работата на местното летище, много полети са спрени, към германски летища се пренасочват самолетите, които трябва да кацнат в града. Много пътища са парализирани, спасители, пожарникари и други общински служби се опитват да разчистят пътища и улици от паднали дървета и други предмети. В Долна Австрия вятърът отнесе покриви на домовете, в Горна Австрия без ток останаха 75 000 жилища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *