Бурята в Западна Европа взе 14 жертви

БурятаБурята, която вилнее в Северна Европа, продължава да представлява опасност. Най-малко 14 души загинаха, а в отделни райони на Полша, Естония и Латвия и днес остава в сила червен код за ураганен вятър. В цяло Балтийско море се очаква силно вълнение, съобщава Би Би Си.

Повечето загинали са жертви на паднали дървета. Шестима загинаха в Германия, четирима – в Англия. Жертви имаше още във Франция, Холандия и Дания.

Двама души загинаха, когато колата им бе разбита от падащо дърво в Гелзенкирхен, в западната част на Германия. Две деца в колата, са били ранени.

Отново в Германия, рибар и моряк бяха убити при два отделни инциденти в морето.

В Бретан, Западна Франция, една жена е била отнесена в морето. И в холандския град Амстердам паднало дърво затисна една жена, която почина на място.

Бурята предизвика истински хаос в транспорта в няколко държави. Влаковете бяха спрени часове наред. Отменени бяха няколкостотин полета както и фериботните превози.

Във Великобритания над 57 000 домове са все още без електричество след като страшната буря премина през страната. Асоциацията на енергийните компании в Обединеното кралство заяви, че общо повече от 660 000 жилища са били без ток по време на бурята. Техниците са възстановили електроподаването на около 100 000 домове през нощта, след като проливни дъждове и ветрове със скорост 112 км / ч удариха части на страната. Около 48 000 имоти в Източна и 9 600 в Югоизточна Англия все още нямат електричество.

В Северна Франция над 42 000 домове останаха без електричество.

Бурята прекъсна много важни железопътни линии на острова и затвори пътя за пътуващите в южната част на Великобритания в понеделник. Повечето железопътни компании заявиха, че ще възстановят услугите си още днес, но все още има смущения по някои маршрути.

Националната железопътна компания излезе с изявление, че щетите нанесени по инфраструктурата са били „по-лоши от очакваното“ , като повече от 100 дървета са паднали на линиите.

При преминаването на бурята над Германия синоптици измериха рекордна скорост на вятъра от 191 километра в час.

Най-малко 50 полета бяха отменени на летище Шипхол в Холандия, а германските медии съобщиха за сериозни закъснения на летищата в Хамбург и Дюселдорф.

Според последните доклади опустошителната буря е преминала през региона на Балтийско море, съобщава руската телевизия РТ.

В Швеция, където ветровете достигнаха скорост от 42 метра в секунда, бурята останаха без електричество около 90 000 сгради.

В Естония , „Свети Юда“ прекъсна тока на над 50 000 домакинства, като повече от 2500 електрически подстанции спряха работа.

Три населени места с общо население 68 000 души и над 2000 домакинства остават без електричество в Латвия.

Бурята достигна и руския град Санкт Петербург, където властите бяха принудени да активират градските системи за защита от наводнения. Вече е имало няколко прекъсвания на електричеството в региона на Ленинград, оставяйки 1500 души без електричество, пишат от fakti.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *