БСП ИСКА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ ДА ИЗСЛУША БОРИСОВ ПО ВЪПРОСА ЗА ВИЗОВИЯ РЕЖИМ ЗА ТУРЦИЯ

Ninova bgnes

Бъчварова не изключва възможно масово нахлуване на мигранти през границата ни с Турция

БСП настоява за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност и изслушване в парламента на премиера Бойко Борисов за позицията му относно визовия режим на Турция. По думите й премиерът се явявал куриер и говорител на Ердоган пред европейската общност.

„Имаме към премиера въпрос – кое наложи така рязко и еднолично, без мандат нито от парламента, нито от МС, да смени позицията на България, която през март 2016 г., по неговите думи в парламента, е следната: по въпроса за отпадането на визите за държавите от ЕС на турски граждани, желанието ни е това да се извърши, когато се види, че Турция действително изпълнява ангажиментите за реадмисия. Освен това, Турция следва да изпълни показателите от пътната карта за визова либерализация за ЕС. Турция не изпълнява тези условия и въпреки това, от името на България, мин-председателят еднолично променя позицията и се явява куриер и говорител на Ердоган. Обвиняваме Борисов в неадекватно поведение“, добави Нинова.

Същевременно вътрешния министър се изказа по въпроса с бежанския натиск по южната ни граница, за който в последно време се твърди, че се засилва все повече. Според вътрешния министър структурата на бежанския поток е променена. Доминират мигрантите от Афганистан и Ирак, а тези от Сирия намаляват. Тя допълни, че през последния месец капацитетът на бежанските центровете у нас е запълнен на 60%. Като причина тя посочи фактът, че расте броят на мигрантите, които остават в страната. Бъчварова не изключи възможността за рязко масово нахлуване на мигранти на българо-турската граница. Ако споразумението между Европейския съюз и Турция не се реализира, рискът за дестабилизиране на обстановката става още по голям.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *