БСП ИСКА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА И ИЗСЛЮШВАНЕ НА ПРЕМИЕРА ЗАРАДИ СРИВА НА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР

Ninova bgnes

Левицата е събрала нужните 48 подписа за свикване на заседанието

БСП внася подписи за извънредно заседание на парламента другата седмица, на което искаме да изслушаме премиера Бойко Борисов за кризата в електронните системи. Искаме парламент и премиерът да дойде да обясни какво става в държавата, какви мерки ще се предприемат и най-вече кой ще поеме политическата отговорност за това състояние. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция.

По нейните думи правителството е абсолютно безсилно вече седми ден да се справи с кризата в Търговския регистър, където се съхраняват изключително важни данни.  Така че Нинова иска премиерът да обясни какво става в държавата, какви мерки ще се предприемат и кой ще поеме политическата отговорност.

Като втора точка от БСП предлагат в извънредното заседание на НС „Обсъждане на възможностите и изслушване на министъра на финансите държавата да плати, чрез обезпечителния си фонд при несъстоятелност на застрахователните дружества да върне парите на хората тези над 200 000 души, които са засегнати, да влезе в техните права и вече държавата България да води делата с кипърското застрахователно дружество, да влезе в делото по несъстоятелност и като държава да търси обратно тези пари”, каза Нинова.

Крум Зарков подчерта, че четвърт милион души остават без застраховки, вследствие на фалита на кипърско застрахователно дружество, въпреки, че са си платили надлежно. Според него има два подхода от оттук нататък – единият е да са гледали какво подписват, да са гледали кой застраховател са ангажирали. Този подход, според него не е правилен. „Ние ще предложим и настояваме в НС да бъде обсъден друг подход, а именно държавата да обезщети хората, които надлежно са си плащали вноските, след което да встъпи в техните права и тя държавата, с нейния капацитет да участва в производството по несъстоятелност в Кипър. Надали онези шофьори, които са избрали тази застраховка, имат възможност да отидат в Кипър, да се запознаят с тяхното законодателство и да си гонят правата. Това трябва да го направи държавата“, заяви Зарков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *