БСП дава ”опорни точки” за протестите чрез секретар на Цветлин Йовчев

СнимкаДепутатите от БСП са получили от партийния пресцентър „опорни точки“ за протестите, в които очевидно им се дават указания какво да говорят по тази тема. Закодираният текст на писмото беше качен на сайта balkanleaks.eu и разшифрован от медиите. От левицата не отрекоха и не видяха проблем в това.

В текстообработващата програма се вижда, че автор на документа е Тодор Пройчев, парламентарен секретар на вътрешния министър Цветлин Йовчев, съобщи „Капитал“.

Самият Пройчев отрече да има нещо общо и коментира, че някой се опитва да му „спретне интрига“.

„По никакъв начин не ми влиза във функционалните задължения да пиша опорни точки на БСП, ще поискам проверка, за да се разбере как името ми е попаднало там“, заяви той пред Дир.бг.

Очевидно обаче имейлът е изпратен вчера от пресцентъра на БСП до всички червени депутати, някои министри и дори до премиера Пламен Орешарски, вижда се от документа, качен в balkanleaks.eu. По-късно той бе изпратен от анонимна електронна поща и до някои медии.

Тази сутрин пред bTV депутатът от БСП Румен Гечев не отрече, че той и колегите му са получили такова писмо.

По-късно пред журналисти в парламента пък председателят му Михаил Миков заяви:

„Не виждам нищо неприлично, нищо странно, това е една от гледните точки към това, което се случва. То не изтича нещо тайно, какъв е проблемът?”.

Запитан дали изтичането на файла до медиите не е контролирано и дали има за цел да създаде негативен имидж на протестиращите, председателят на НС отговори:

„Конспиративни теории рано сутрин… Станала е техническа грешка, няма нищо особено в това.”

 

Ето текста без поправки:

Опорни точки  За протестите

През целия ден и вечерта на 12 ноември едва ли са протестирали повече от 1600 души. Организатори – Бойко Борисов, Цветанов, кръга на „Котараците“, „Титаните“ от чистотата.

На практика имаше 2 протеста: – Първият по-рано през деня – около 500 души в пика. Профил: около 2/3 или 300 човека – студенти, останалите 1/3 или 200 човека – „зелени“, анархисти, „традиционните“ протестъри с тъпаните. На студентите от НАТФИЗ са оферирани до 700 лева за кадри със студенти в кръв.

Съседи с изненада разпознали и „студента“ с пукнатата вежда, за когото дори не предполагали, че е студент (което не означава, че не е такъв). Същият, май, не бил много добре с главата.

(Александър Попов, чиято снимка с окървавена глава обиколи световните агенции, учи английска филолология в СУ, а негов преподавател заяви на протеста, че той един от най-добрите му възпитаници – б.р.)

Вторият протест – в късните следобедни часове и вечерта. Протеста на погромите и вандалските прояви. Счупени бутилки пред парламента, хвърляни по полицаите, бутилки с минерална вода – също, всичко това се прави от „втора линия“. Рушене, дърпане и бутане на загражденията. МВР издирва извършители на хулиганските и вандалски прояви. Не може да бъде наречен студентски „протест“, защото най-вече самите студенти обявиха, че се прибират в Университета. Протест на ултрасите и агитките, хора от „Титан“ и свързани с бившия шеф на „Напоителни системи“.

Отново – „зелените“, свързани с Прокопиев, включително и журналистка Лора Филева – надничарка при Прокопиев, работи в „Дневник“, и дъщеря на Румяна Бъчварова, шеф на кабинета на премиера Борисов.

Разплащането с „протестиращите“ – в отдалечените от центъра квартали на София, тарифи – между 50 и 80 лева на глава за „протестиращ“. Традиционните автобуси на ГЕРБ от Благоевград и Перник. Профилът на задържаните от МВР почти 50 лица (49 според официалната сводка) на 12 и 13 ноември едва ли отговаря на студентския – основно лица около и над 40 години.

Търси се радикализация и създаването на нов импулс на увяхващия протест (цифрата) с нови цели на протестиращите – МВР и ръководството на министерството.

Днес Бойко Борисов за първи път напада МВР и полицията за „полицейското насилие“ при снощните й действия и персонално главния секретар Светлозар Лазаров (незаслужено си бил получил генералските звездички), въпреки че нееднократно е декларирал: Няма да хвърля дума срещу българската полиция. В същия ден и протестиращите студенти решават да преместят протеста си пред МВР, за да търсят сметка за „полицейското насилие“.

Днес на практика Борисов потвърждава, че е организатор на метежите. Признава, че организира и медийното отразяване на „протестите“, като ожалва журналистите от БНТ и Канал 3. Сега Борисов планира „протестна вълна“. Досега „протестите“ така и не успяха да „излязат“ от София. Затова в събота Борисов свиква партиен протест в Пловдив, където ще дава и указания на кметовете на ГЕРБ в страната да бутат правителството и да организират локални метежи, включително и по темата за бежанците.

Пример – бунта в Телиш, организиран от Цецка Цачева и оглавен от кметицата на ГЕРБ Нели Дакова. Мероприятието е изнесено в Пловдив, за да се създаде впечатление, че има бунтове и извън София. По следващата седмица ще прави протести и в Бургас, Благоевград, Велико Търново, Габрово и т.н. Сценарият на Борисов е да вдигне протестна вълна подобна на тази от февруари. Протестът в Пловдив ще бъде гарниран с „граждански“ такъв в София“.

МВР НЕ Е ПРЕВИШИЛО ПРАВОМОЩИЯТА СИ, А Е ВЪЗСТАНОВЯВАЛО ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД, КАКВАТО Е И ОСНОВНАТА МУ ЗАДАЧА. СИЛИ, ОТДЕЛЕНИ ЗА ПРОТЕСТА, НЕ СА В УЩЪРБ НА БОРБАТА С ПРЕСТЪПНОСТТА. НЯМА ПРОМЯНА В БЮЛЕТИНА ЗА 12 НОЕМВРИ. ПРОКУРАТУРАТА СЛЕДИ ЗА ЗАКОННОСТТА НА ДЕЙСТВИЯТА НА ПОЛИЦИЯТА И ДОСЕГА НЕ Е РЕАГИРАЛА.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *