БРЮКСЕЛ: НЯМА ДА ПРАВИМ НИКАКВИ ОТСТЪПКИ ЗА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

David Cameron reuters

София ще довърши преговорите за напускането на Лондон от името на ЕС

Буквално минути след обявяването на окончателните резултати от Brexit, дойдоха и първите реакции от Брюксел. Оттам са категорични, че ще уважат желаниeто на британците да напуснат ЕС, но по време на процеса по напускането на страната им няма да се правят никакви отстъпки. Брюксел обеща, че ще се бори да защити правата на гражданите на останалите страни-членки. Преговорите по напускането на Лондон ще започнат най-рано след две седмици. До техния край Великобритания ще се води член на Общността, но няма да участва във взимането на решения.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви тази сутрин, че ще подаде оставка през септември и неговият наследник ще информира Брюксел през октомври, че Великобритания иска да напусне Съюза. Това е формално изискване за започване на преговорите, уреждащи условията за излизане. Според европейското право преговорите за напускане ще продължат 2 години, което съвпада с българското председателство на ЕС от юли до декември 2018 г.

Ако ЕС не преподреди реда на председателствата, това ще означава, че български дипломати ще водят не само съветите, които ще уточняват условията за напускането, но и работните групи, които ще бъдат ангажирани с договарянето на техническите детайли как ще се случва това в най-решителния, заключителен техен етап.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *