БРИТАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ПОДНОВЯВА ЗАСЕДАНИЯТА СИ

Britasnki parlament reuters

Британският парламент се събира днес след безпрецедентно решение на Върховния съд. Магистратите постановиха, че премиерът Борис Джонсън е действал незаконно, суспендирайки парламента за 5 седмици. Решението подкопава властта на премиера, предизвика сериозни искания за оставката му и доведе до още съмнения дали Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 октомври.

В ранните часове на днешния ден, Борис Джонсън ще се върне на Острова от сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и от летището директно ще се отправи към политическата буря, разпалена от историческото решение на Върховния съд.

Председателят на Камарата на общините Джон Беркоу е насрочил началото на заседанието за 11.30 часа местно време в сряда, а Камарата на лордовете ще се събере по-късно през деня.

Беркоу обяви, че депутатите няма да могат да задават въпроси по основни теми на премиера, както по традиция всяка сряда. Вместо това ще бъде дадена думата на Борис Джонсън, на министрите му за изявления и за спешен дебат по Брекзит. Очаква се министър-председателят да поиска отново свикването на предсрочни парламентарни избори – нещо, което Лейбъристите отказват да подкрепят докато не бъде изключен напълно Брекзит без споразумение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *