Брен-805 – пушка изстрелваща до 17 пълнителя без почивка

Брен-805Чешкото оръжейно производство е във възход. Новата щурмова пушка „Брен- 805“, новият картечен пистолет „Скорпион“ новите пистолети ЧЗ-СП-07 и ЧЗ-СП-09 буквално събраха очите на български експерти. Това се случи неотдавна по време на промоции на фирмата ЧЗ в академията на МВР и на полигона на Специалните сили на армията край пазарджишкото село Црънча.

ЧЗ-СП-09, калибър 9х19 е може би най-балансираният армейски пистолет на световния оръжеен пазар в момента, твърдят експерти. Центърът на тежестта е избран много точно, използвани са подходящи пружини, в резултат на което откатът при изстрел се овладява лесно, предават от 24chasa.bg.

Уникалното на новия чешки пищов обаче е идеята да се предлага с 2 варианта на предпазителен механизъм. Всяко оръжие върви с 2 вида предпазители, които може да се монтират в зависимост от предпочитанията на стрелеца или от условията за стрелба.

Примерно специализираните звена в армията и полицията предпочитат варианта с блокиращ механичен предпазител. При него, след като вкара патрон в патронника, чукчето остава в задно положение готово за изстрел. Защо? Защото на такива стрелци обикновено им трябва само един, при това изключително прецизен изстрел.

В други случаи – примерно при патрулните служби, е по-удобен т. нар. декокер. При него след натискане на лоста чукчето отива в предно положение, без да произведе изстрел. За да открие огън обаче, стрелецът трябва да приложи двойно по-голямо усилие, за да се стигне до изстрел. Всяко решение има своите предимства, за което обаче не е необходимо да се купуват 2 пистолета. А се получава обратното –

едно оръжие – две – решения ЧЗ-СП-09 е многозаряден, пълнителят му събира 17 патрона. Версията 07 е по-компактна по размери. В конструкцията на новия чешки пищов са използвани повече полимери, а дизайнът му е впечатляващ.

Другият гвоздей на чешката промоция бе щурмовата пушка „Брен-805“. Любителите на оръжието сигурно си спомнят, че картечницата „Брен“, създадена през 30-те години на миналия век, дълго време бе на въоръжение в Българската армия. Профилът и с извит пълнител отгоре на цевната кутия често се забелязва в нашите музеи.

Версията А-1 на новия „Брен-805“ е предназначена за патроните 5,56х45 НАТО. Цевите на новия автомат обаче лесно се сменят и той бързо може да бъде пригоден както за друг западен калибър, така и за стандартния за Варшавския договор 7,62х39. Чехите дори разработват специален вариант за т.нар. соцкалибър, като се имат пред вид

огромните запаси от тези муниции в различни райони на света. Има данни, че неотдавна индийското МО е проявило интерес към „Брен-805“. А за армия от милион и половина души си струва да разработиш още един вариант.

Това, което отличава чешката щурмова пушка обаче, е възможността да води удивително дълга автоматична стрелба. Почти като картечница. Твърди се, че „Брен-805“ може да изстреля без проблем 10-12 пълнителя от по 30 патрона. При изпитания оръжието е издържало и на 17 магазина, без каквито и да е откази.

Всеки минал през казармата знае, че дори след един пълнител на автоматична стрелба цевта на калашника се нагрява, а след 2 и повече цевта и затворът се нагорещяват до червено.

Тайната на успеха е в специалния алуминий, от който е изработена цялата горна част на цевната кутия на „Брен-805“. Благодарение на това решение цевната кутия се превръща в своеобразен радиатор, който бързо и непрекъснато охлажда оръжието.

Чехите стигнали до идеята да разработят оръжие с по-големи възможности за автоматична стрелба на базата на последните войни в Ирак и Афганистан. Основните концепции за бойни действия там задължително включвали водене на подавящ огън. Донякъде на това изискване отговаряли американските пушки М-4 и М-16, както и немската Г-36. В момента най-предпочитан е моделът 416 на „Хеклер и Кох“.

В академията на МВР и на полигона край Црънча е бил демонстриран и новият чешки картечен пистолет „Скорпион“. Мнозина помнят версията VZ-61, калибър 7,65 мм, която доскоро бе на въоръжение в МВР и в специалните части на армията. (За него виж в текста по-долу).

„Скорпион“ А-2 е с изцяло полимерна конструция, водещи метални елементи и рядко сполучлив съвременен дизайн.

Тъй като спецслужбите ни вече са избрали МП-5 на „Хеклер и Кох“, чешкият картечен пистолет не се радвал на по-особено внимание от нашите експерти.

След промоциите обаче те без колебание направиха извода, че новите чешки оръжия са като шкодата и фолксвагена при колите. Почти никаква разлика в качеството, но по-достъпни цени за сметка на чехите. Оръжейниците отказват да сравняват развитието на българската и чешката отбранителна индустрия. Само отчитат безспорния факт, че чехите вече са в XXI век, а ние останахме в XX.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *