БРЕКЗИТ: НОВИ ПРЕГОВОРИ И ОБЕЩАНИЯ ЗА ПРОМЯНА В СПОРАЗУМЕНИЕТО

epa05796570 Canadian Prime Minister Justin Trudeau delivers his speech at the European Parliament in Strasbourg, France, 16 February 2017. He speaks about the Comprehensive Economic Trade Agreement (CETA) between the EU and Canada.  EPA/PATRICK SEEGER

Все по-несигурна става ситуацията с наближаване на крайния срок за развода – 29 март

Британският премиер Тереза Мей отново се впуска в маратон от преговори и обещания за промени в сделката за брекзит. Припомняме, че след като отхвърли договореното с Брюксел и възможността за напускане без сделка, британският парламент одобри искането за отлагане на брекзит след 29 март.

От Лондон има сигнали, че в края на почивните дни позицията на Лондон може да претърпи промения, които да позволят Брюксел да се съгласи на гласуваната отсрочка за излизане от Съюза с поне 3 месеца. Отлагането трябва да бъде одобрено от всички страни членки на Съюза на срещата им на върха още другата седмица. Може да е кратко – до 30 юни, но само ако депутатите най-накрая кажат „Да” на сделката на Мей.

„Ние не се занимаваме с театър, а с реалния живот на гражданите на ЕС и Великобритания. Единствената сигурност, която имаме, е увеличената несигурност“, коментира Мелания Габриела Чот от името на Румънското председателство на Съвета на ЕС. „ЕС остава отворен за преговори, стига краят им да е обозрим и трябва да се подготви за всички възможни сценарии, включително и за Брекзит без сделка.“ – допълни тя.

„Независимо от огромните усилия на Европейския съюз да помогне, ние все още нямаме яснота и отново очакваме следващото гласуване в Камарата на общините“, посочи Франс Тимерманс, първият заместник-председател на Европейската комисия. „Не виждам по-добро решение от договореното споразумение за оттегляне. Ние сме в ръцете на британската политическа система – те трябва да решат как да продължат напред.“ – подчерта той.

Главният преговарящ по Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние заяви, че „отговорността да се намери изход по справедлив и честен начин е в ръцете на Обединеното кралство“. Той изтъкна, че няма да има допълнителни тълкувания или уверения. Споразумението за оттегляне е и ще остане единственият наличен договор. „Рискът от излизане без сделка никога не е бил по-голям. Призовавам ви да не подценявате този риск или неговите последствия.“ – заключи Мишел Барние, като същевременно потвърди, че „ЕС е готов да се изправи пред тази ситуация, ако трябва „.

„Каква катастрофа. Едно цяло поколение ще пострада „, възкликна представителят на ЕНП от Германия Манфред Вебер. „Няма как ЕС да спаси Великобритания; от нея зависи да вземе решение. Няма възможност за удължаване на срока, ако не получим разяснения от британската страна.“ – обобщи той.

Британецът Джерард Батън от групата „Европа на нациите и свободата“ заяви, че Тереза ​​Мей се опитва да „отложи Брекзит и накрая да го „преобърне“. Правителството и парламентът на Обединеното кралство възнамеряват да „предадат волята на народа“. „Направете ни услуга и ни „изхвърлете“ на 29 март“, заключи той.

Отношение по темата взе и Найджъл Фараж от групата „Европа на свободата и пряката демокрация“: „Надявам се, че това е моето предпоследно изказване и няма да се налага да се връщам през юли. Камарата на общините ще направи всичко възможно да предаде вота за Брекзит. Простото решение е да се наложи вето на британското искане за отсрочка.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *