БОРИС ДЖОНСЪН СЕ СТЯГА ДА НАСЛЕДИ ТЕРЕЗА МЕЙ НА „ДАУНИНГ СТРИЙТ“ 10

Boris johnson BGNES

Обвиняват го, че е лъгал за цената на членството на Великобритания в ЕС преди референдума за напускане

Бившият кмет на Лондон и бивш външен министър в правителството на Тереза Мей каза, че „естествено“ ще се бори за премиерския пост, след като Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка, предаде Ройтерс. Джонсън отдаде почит на Мей, като заяви, че тя е понесла „търпеливо и стоически“ всички трудности около Брекзит.  Припомняме, че той беше един от основните критици на Европейския съюз и инициатори на първия референдум за напускането на Великобритания.

Сега Джонсън коменитра, че следващият британски премиер може също така да съживи блокираните преговори с ЕС за споразумение за напускане. „Нов лидер ще има възможността да направи нещата различно и ще има импулса на ново правителство“, каза Джонсън на конференция в Швейцария няколко часа след като Мей обяви, че се оттегля следващия месец.

По думите му Великобритания би трябвало да бъде готова да излезе от ЕС без сделка, ако иска да договори подходящо споразумение за напускане. „Ние ще напуснем ЕС на 31 октомври със или без сделка“, заяви той.

Вчера беше оповестено, че британски бизнесмен е завел дело срещу Джонсън, защото той лъгал за цената на членството в ЕС. Според иска Джонсън е заявил, че страната плаща по 350 милиона паунда седмично на Брюксел.  Според адвоката, тази сума не е вярна и Джонсън е знаел добре това, но я е повторил публично няколко пъти. Тези думи са били изречени от него в кампанията преди референдума за Брекзит през 2016 година, когато бе кмет на Лондон.

В същото време британският външен министър Джереми Хънт също обяви, че ще се кандидатира за лидер на Консервативната партия след оттеглянето на Мей. „Правилно е моят партиен избирателен район да научи първи“ за това, заяви Хънт на фестивал в Южна Англия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *