БОРИСОВ РАЗПОРЕДИ: ГЕРБ ДА НЕ ГЛАСУВАТ ЗА КОДЕКСА ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО

Borisov bgnes

Промените трябвало първо да бъдат подложени на широк обществен дебат

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Това съобщават от пресцентъра на партията.

Промените бяха внесени от народния представител Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“.

С промените се въвежда таван от 20 000 лева обезщетение за близките на починал при катастрофа. На нея ще имат право съпруг или човек, живял на семейни начала със загиналия, както и на дете и на родител.

Предложението идва след решение на Върховния касационен съд, с което бе разширен кръгът на роднини с право на обезщетение. Заради това цената на задължителната „Гражданска отговорност“ се вдигна с близо 40% през тази година.

Друго предложение гласи същите размери обезщетения да бъдат определяни и от застрахователя на виновния водач или по съдебен ред при смърт или телесно увреждане на човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *