БОРИСОВ ОТ АНКАРА: БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТУРЦИЯ НЯМА БЕЖАНСКИ НАТИСК ПО ГРАНИЦАТА НИ

Borisov Binali Yaldarym bgnes

Българският премиер бе посрещнат на син килим в турската столица

Турският премиер Бинали Йълдъръм посрещна българския министър-председател Бойко Борисов на син килим в двореца Чанкая. Това стана видно от видео, публикувано в социалната мрежа на страницата на премира Борисов. Визитата беше договорена в телефонен разговор между Борисов и Йълдъръм в края на месец май. Очаква се да бъдат обсъдени въпроси от двустранните отношения между България и Турция, както и ситуацията на Балканите и в Европа, припомнят от Министерския съвет.

Днес Борисов се срещна с турския си колега Бинали Йълдъръм. на пресконференцията след разговорите Борисов коментира, че България и Турция могат да бъдат еталон за добросъседство. „В редица европейски държави се проведоха избори, включително в България, а в Турция, имаше референдум. Много пъти се преминаха границите на добрия тон. Надяваме се в по-спокойна обстановка да се върне добрият тон и толерантността“, каза Борисов. „България е на границата между Европа и Азия. Турция е нашият най-голям европейски съсед. Ние трябва да положим усилия с редица регионални мероприятия и действия да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, което нас пряко ни касае“, каза българският премиер. „Тук сме, за да защитим нашите граници, нашите инвестиции“, заяви Борисов.

Той благодари на Анкара за това, че в момента имаме нисък бежански натиск по границите. „Нека си спомним за големия натиск по нашите граници от бежанци. Спомням си за безсънните нощи, които сме прекарали в обсъждане на този проблем с турската страна … В момента се радваме на нисък бежански натиск. Това се дължи на споразумението между ЕС и Турция и на това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в зоните за сигурност в близост до конфликти“, каза премиерът Борисов.

Той се спря и на енергийните проекти и по-конкретно на газопровода „Турски поток“. След неговото построяване ще спре транзита на руски природен газ пред Украйна и България за Турция. Борисов предупреди, че с появата на „Турски поток“ българската газопреносна мрежа ще стане излишна, но страната ни няма да допусне това и за целта се водят преговори с Русия. „Турция е нашият партньор на южния фланг на НАТО. Понякога това се забравя. Трябва да си дадем сметка как би изглеждал този фланг без нея, защото само на няколкостотин километра се водят сражения. Оптимист съм. Отношенията са много зле, но съм убеден, че ще се придвижим напред, защото икономиката на Европа е много свързана с тази на Турция. Смятам, че така мислят и много мои колеги в Европа“, каза Борисов.

В делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, е включена и вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. В Анкара тя ще проведе среща с министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, поясниха от МС.

По информация на „Родопи 24“ следобед е предвидена среща на четири очи между Борисов и Ердоган в двореца „Бештепе“. На нея ще присъства само Вежди Рашидов, който ще превежда. По предварителната програма срещата трябва да продължи повече от час.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *