БОРИСОВ И ВУЧИЧ ОБСЪДИХА СЪВМЕСТНИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ

Borisov Vuchich bgnes

Лидерите на България и Сърбия говориха и за подготовката на българското европредседателство

Премиерът Бойко Борисов разговаря със сръбския президент Александър Вучич по телефона. Тема на разговора беше развитието по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Сръбският президент Александър Вучич благодарил на българския премиер Бойко Борисов за подкрепата на нашата страна за европейския път на Сърбия. Борисов подчерта колко важно за България е развитието на Западните балкани.

Двамата обсъдиха и въпросите, свързани с „инфраструктурните и енергийните проекти на двете страни“, които са част от Берлинския процес. Сред тях е и магистралата между Белград и София и свързването на двете държави чрез газопровод. Вучич и Борисов обсъдили и развитието на жп линията между Сърбия и България.

Естественото място на Сърбия и в ЕС, между нас не може да стои страна, която не е част от Евросъюза. Това бе заявил премиерът ни на четиристранна среща с премиерите на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Михай Тудосе и президента на Сърбия Александър Вучич, проведена през октомври в двореца Евксиноград. „Затова всички ние работим по процеса по присъединяване на Сърбия в ЕС и той да бъде ускорен. Това ще е в полза на сигурността на Балканите и на света“, категоричен е Борисов. На Балканите сме се разбрали да няма велики, а всички да сме равни, тук на този регион трябва да има мир и просперитет, изтъкна още тогава Бойко Борисов.

Сръбският президент Александър Вучич се съгласи с Борисов, че мирът и стабилността на региона са много важни. Той подчерта и значението на газовата връзка с България, която определи като изключително важна за Сърбия. „Имаме интерес Сърбия да се присъедини към ЕС“, изтъкна на свой ред и Михай Тудосе. Той също подчерта важността на газовите връзки между Сърбия и България и между България и Румъния. „Всички заедно трябва да действаме като един в отношенията с други страни и да избегнем зависимостта от един доставчик на енергийни ресурси“, предупреди Тудосе. Според него не трябва да се губи време, а трябва да осъществим общите транспортни и енергийни проекти, които не са насочени срещу други страни.

Сред обсъдените теми беше и предстоящата в София среща на Бойко Борисов с лидерите на държавите на Западните Балкани, съпътствана от конференция на Световната банка за регионално сътрудничество.

Бойко Борисов и Александър Вучич дискутираха и темите за следващия кръг от четиристранния формат България-Гърция-Румъния-Сърбия. Той ще се проведе в Белград през декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *