БОРИСОВ ИЗВЪНРЕДНО В ПАРЛАМЕНТА, НИНОВА ПОДОЗИРА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ПРИЕМА БЕЖАНЦИ СРЕЩУ ПАРИ

Borisov bgnes

Премиерът изрично заяви, че няма да даде трасе за връщане на мигранти у нас

Премиерът Бойко Борисов отиде извънредно в Народното събрание, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова заподозря, че България може да започне да приема бежанци срещу пари. От парламентарната трибуна премиерът потвърди, че настоява за затваряне и гарантиране на външните граници, недопускане на икономически мигранти, ако някоя страна не ги иска. Той подкрепя и идеята на много от страните членки за създаване на центрове за бежанци извън ЕС, а вече съществуващите в Европа да бъдат само от затворен тип.

В началото на днешния парламентарен контрол Нинова прочете декларация, с която поиска Борисов да каже пред депутатите с каква позиция ще отиде на срещата на върха на 28 юни, където се очаква миграционният въпрос да бъде поставен.  „Какви са възможностите за решение и как ще запазим националният интерес на България? Засега публично е оповестено едно решение да се подпишат двустранни споразумения с България, Гърция, а то е пари срещу приемане на мигранти. Това е въпросът на въпросите. С какво решение отива премиерът на България на тази среща? Има ли решение на Министерския съвет. Уважаеми коалиционни партньори, Вас някой пита ли Ви? Някой изобщо в залата знае ли г-н Борисов какво ще заяви на тази среща?“, попита Нинова.

След последвалата словесна престрелка, в която се включиха вицепремиерът Красимир Каракачанов и председателят на парламентарната група на „Обединените патриоти“ Волен Сидеров, депутати от управляващата коалиция и от опозицията станаха от местата си и започнаха да си подвикват. Зам.-председателят на парламента Явор Нотев обяви 10 минути почивка, а след нея премиерът беше в залата, готов да отговори на въпросите на Нинова.

Премиерът, след като дойде в парламента, представи това, за което ще настоява пред Съвета по миграция на ЕС, който ще се проведе в неделя. „Аз на Себастиан Курц, даже публично му казах, когато направи изявлението, че щял да връща в България по произход и на съвет така го погледнах и му казах: Себастиан, как си го представяш идват самолети с бежанци и аз ги чакам на аерогара „София“ и почвам да ги приемам? Няма да ти там трасе изобщо – няма самолет австрийски да мине. Пред всички.“ „Защо го водих Виктор Орбан на границата, Дейвид Камерън, за да видят, че с усилия можем“, допълни Борисов.

Той каза още, че всяко правителство може да не издържи на бежанския натиск. „Да не мислите, че ми е най-приятно да си говоря с Ердоган, не ми е най-приятно…“, коментира още премиерът.

Предложението, което премиерът представи пред депутатите, и ще представи пред колегите си на високо ниво, е за незабавно затваряне на външните граници на ЕС, гарантиране на външните граници посредством изнесени центрове за сигурност, а за бежанците, които така или иначе вече са в Европа – центрове от закрит тип в ЕС.

Премиерът Борисов коментира, че има случаи по 20-30-40 пъти един и същи човек да го задържат на сръбската граница и да го връщат. „Пускат го – той влиза в София и пак се връща“, лаконичен бе премиерът.

„Сиреч, ако ние приемем подобно решение – ние трябва да градим затвори, където да ги държим“, обобщи премиерът, но и допълни: Видно е, че те и от затворите бягат от време на време. Случва се, и по времето на социализма бягаха затворници. В случая не бива да се оправдаваме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *