БОРИСОВ: АКО ОТКРИЕМ НАХОДИЩА НА НЕФТ И ГАЗ В ЧЕРНО МОРЕ 5-6 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЩЕ ОСТАНАТ В СТРАНАТА

photo_verybig_1568988

Днес в Бургас бе представен сондажния кораб Noble Globetrotter II, който ще проучва блок „Хан Аспарух“

Плавателният съд е нает от консорциума между френската „Тотал“, австрийската „О Ем Ви“ и испанската „Репсол“ специално за проучване на находищата в блока. Корабът пристигна на пристанището в Бургас, откъдето след дни ще отпътува за Варна, за да започне първия дълбоководен сондаж в терена за изследване на потенциалните обеми на находището и дали е икономически оправдано да започне търговски добив.

На церемонията по официалното представяне на сондажния кораб освен прмиера присъстваха още вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и заместникът й Жечо Станков, както и министрите на транспорта Ивайло Московски и на околната среда и водите Ивелина Василева.

По думите на Борисов България е можела да добива свой природен газ и нефт и вместо да плаща милиарди долари годишно, може да ги инвестира в социални дейности и отделно да продава. Той посочи Румъния за пример, която е намалила вноса на тези ресурси до 10 процента. Останалото е собствен добив. Работата по проучването за газ и нефт в блока „Хан Аспарух“ в Черно море ще продължи 4-5 месеца, каза от своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Борисов. Предварителните показват, че в българските води има залежи на над 100 млрд. кубични метра природен  газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *