БНБ готви Закон за ипотечния кредит

Закон за ипотечния кредитБНБ готви Закон за ипотечния кредит под натиска на европейската директива за защита на потребителите на такива заеми. Тя дава срок от още една година на страната за приравняване на законодателството. Управляващите вече обявиха намерение промените да бъдат факт до края на март.

Засега изгледи това да се случи обаче няма, тъй като текстовете не са на дневен ред в парламента.

У нас отношенията между ползвателите на ипотечния кредити и банките към момента се уреждат в Закона за потребителския кредит. Затова се очаква новия законодателен акт да урегулира отношенията, така че да успокои пазара на ипотечното кредитиране и да гарантира равнопоставеност межди банките и техните клиенти.

Примерно допълнително трябва да се даде ясна методология за изчисление на ГПР, за да може когато сравняваме различните ипотечни кредити по годишен процент на разходите, да сме спокойни, че всяка една отделна финансова институция ги е изчислила ГПР по абсолютно еднакъв начин с включване в на всички съществуващи и съпътстващи такси и комисиони. Това обясни пред БНР Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

Другото нещо, което сериозно е засегнато в евродирективата, това е кредитното посредничество. Досега в България кредитното посредничество се саморегулираше.

Законът ще сложи много сериозни изисквания и към хората, които искат да упражняват тази професия, и към компаниите, които го правят с изисквания за професионална отговорност, ако той все пак не консултира достатъчно добре и подведе клиента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *