БЛИЗО 60% ОТ БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ СМЯТАТ ДА УВЕЛИЧАТ ЗАПЛАТИ ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА

pari BGNES

33% от включените в допитването планират да увеличат броя на работните места, а 8% възнамеряват да съкратят служители

Данните са от анализ на Българската стопанска камара. Според тях 30 на сто от работодателите ще оставят заплатите без промяна през следващите 12 месеца. В проучването са включени 790 участници, като 76% от тях са микро и малки предприятия, 20% са средни, а 4% са големи. Сред попадналите в допитването няма такива, които възнамеряват да намаляват размера на заплатите на подчинените си. За сравнение през последните 12 месеца 6% са намалили възнагражденията, а 52 на сто са ги увеличили.

33% от включените в допитването планират да увеличат броя на работните места, а 8% възнамеряват да съкратят служители. Това е далеч под дела от 20 на сто от освободените от работа през тази година. Увеличение на работните места през 2017 година има при 24 на сто от фирмите.

Данните на БСК показват, че над 40 на сто от фирмите планират разширяване на обема на производство, пускането на нови продукти или услуги и навлизането на нови пазари. 20 на сто от тях ще търсят финансиране по европейски проекти, а 10 на сто планират тегленето на кредити.

„Намеренията на анкетираните за 2018 година са свързани най-вече с увеличаването на обемите на производство, разработването на нови продукти и търсенето на нови пазари. Всичко това неминуемо се отразява и върху плановете на работодателите за наемане на нови работници, както и за увеличаване на трудовите възнаграждения“, посочват от камарата.

„Спрямо предходната година обаче, оптимизмът е по-умерен. Ако през 2016 г. средният процент на проактивните мениджъри е бил 58, то през тази година той е 42. Доста по-малко от миналата година са мениджърите, които декларират намерение за увеличение на инвестициите в нови мощности, марки и патенти, както и в обучение на персонала“, допълват от организацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *