БЛИЗО 1 400 БЪЛГАРИ СА УКРИЛИ ДАНЪЦИ ЗА 80 МИЛИОНА ЛЕВА

NAP BGNES

Голяма част от физическите лица, съдени за данъчни престъпления, плащат в хода на производствата и така се разминават само с глоби

За първите 6 месеца на годината данъчните са ревизирали 1347 физически лица, включително 615 еднолични търговци. Установени са близо 80 млн. лв. допълнителни задължения за данъци и осигуровки, показа справка от НАП. Укриването на налози в по-значителни мащаби се третира като престъпление по Наказателния кодекс и затвор.

Данъчните уточняват, че най-често голяма част от физическите лица, съдени за данъчни престъпления, плащат в хода на производствата и така се разминават само с глоби.

Физическите лица, които са ревизирани, са избрани след анализ на риска и активно следене на имущественото състояние по сигнали на правоохранителните органи и по сигнали на граждани. Данъчните са установили най-сериозен обем неплатени задължения при подоходния данък. Допълнителните плащания към хазната са за 56.6 млн. лв. Сериозни са и неплатените задължения по линия на Закона за ДДС – 19.2 млн. лв. Тези задължения са установени както при еднолични търговци, регистрирани по ДДС, така и при физически лица, които развиват независима икономическа дейност и имат над 50 000 лв. годишен оборот. Установените допълнителни задължения за социални осигуровки възлизат на 2 млн. лв., допълнителните плащания за здраве при ревизираните лица са за 1 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *