Биолози се опитват да забавят процеса на стареене

Биолози се опитват да забавят процеса на стареенеБиолози от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) са идентифицирали ген, който може да забави процеса на стареене в цялото тяло, когато се активира дистанционно в ключови органи и системи. По време на експериментите с плодови мушици, учените са активирани ген, наречен АМРК, който е ключов енергиен сензор в клетките. Той се активира, когато клетъчните нива на енергия са ниски.

Увеличаването на размера на АМРК в червата на плодовите мушици довело до удължаване на продължителността на живота им с около 30 на сто – за около осем седмици вместо типичните шест – и мухите са останали по-здрави за по-дълго време и това е твърде добре.

Изследването публикувано ма 4 септември миналата година в списание Cell докладва, че това откритие може да има важни последици за забавяне на стареенето и болестите при хората, казва Дейвид Уокър, главен автор на изследването и доцент по интегративна биология и физиология на Калифорнийския университет.

„Ние показахме, че когато активирате гена в червата или нервната система, ние виждаме, процесът на стареене се забавя извън системата на органи, в която се активира гена“, заяви Уокър.

Уокър заяви, че констатациите са важни, защото за удължаване на живота и за подобряване на здравето на хората, се предполага, че се изисква защита на много от органите и системите на организма от процеса на остаряването. Доставянето обаче на процедури за подмладяване на мозъка или други ключови органи може да се окаже практически трудно. Проучването показва, че активирането на гена АМРК в по-достъпни органи като червата например, в крайна сметка може да забави процеса на стареене в цялото тяло, включително и в мозъка.

Хората имат този ген АМРК, но той обикновено не е активиран на високо ниво, заяви Уокър. Изследователите смятат, че вместо да се изучават процесите на болестите на стареенето като болест на Паркинсон и Алцхаймер, диабет и други, е по-добре да се намесят в процеса на стареене и по този начин да се забавят появата на повечето от тях. Дейвид Уокър заяви, че все още предстои да се работи по този въпрос и ще минат години до постигане на някакъв добър резултат.

Плодовата мушица е добър модел за изучаване на стареенето при хората, защото учените са идентифицирали всичките й гени и знаят как да превключат отделните гени и да ги изключат. Биолозите са изследвали около 100 000 от тях в хода на проучването.

Другият водещ автор Матей Улгхераит, който провежда изследването в лаборатория Walker като докторант, се е фокусирал върху клетъчен процес, наречен автофагия, който дава възможност на клетките да се разграждат и изхвърлят стари и повредени клетъчни компоненти. Като се отърве от този „клетъчен боклук“, преди да навреди на клетките, автофагията предпазва от стареене и АМРК доказано се включва по-рано, за да активира този процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *