БИВШ ШЕФ НА КАТ: ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ СЕ УПРАВЛЯВА С ИМПРОВИЗАЦИИ

KAT BGNES

Корупцията в МВР е причина за катастрофите на пътя според Богдан Милчев

Средата в КАТ е силно токсична. Това коментира бившият шеф на КАТ и представител на Институт по пътна безопасност Богдан Милчев пред Нова.  За да се реши проблемът с корупцията в КАТ, трябва да се промени средата. „Средата отвътре не може да се промени“, подчерта Милчев.

Досегашните мерки не дават резултат. За пример посочи въведените мерки, че катаджиите ще проверяват с видеокамери проверките на нарушителите. Мярката е въведена без разчети в следствие, на което двойно са се увеличили пътните травми заради занижения контрол.

Той коментира клипа, пуснат в социалните мрежи, заснет на столичен булевард, в който се вижда как полицаят иска подкуп „ниско долу“. „Кадрите показват, че проблемът с корупцията е системен. През 2014 г. след подобен клип бяха взети много сериозни мерки от страна на правителството. Беше взето решение нито един пътен полицай да не може да извършва проверка без условията на видеозаснемане. Решението беше взето спонтанно и емоционално от политиците, но не беше обезпечено технически. Предоставихме доклад през 2015-а, че тази мярка ще доведе до увеличаване на пътно-транспортния травматизъм. През 2016 г. видяхме, че са загинали над 200 души повече след въвеждането на тази мярка”, коментира Милчев.

По думите му контролът се е занижил с 50% и в момента „берем плодовете от това”. Милчев е на мнение, че този проблем трябва да се реши не от политиците, а от експертите. Има страхотен корупционен натиск, именно затова трябва да се промени средата. Решението за това е контрол извън системата. Държавната администрация обаче се съпротивлява, защото не е свикнала на това. Една от основните задачи на института, който създадохме в началото на годината, е именно тази”, обясни Богдан Милчев.

Проблемът с пътната безопасност е заплаха за националната сигурност, категоричен е бившият шеф на КАТ. По думите му пътната безопасност у нас се управлява с импорвизации. Корупцията е навсякъде в системата на пътната безопасност, допълни още Милчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *