Бивш портиер на вариетето в Слънчев бряг оглави най-големия туристически комплекс

ПортиерШокиращи рокади в борда на АД-то в последния момент, сменен е и началникът на РУП-Несебър Стайко Манев.

Утвърденият от министерството на икономиката и енергетиката състав на новия борд на директорите на Слънчев бряг АД, който трябва да влезе в сила на 23 декември, е променен внезапно и това е станало ясно веднага след семинара на правителсвото в Боровец, пишат от flagman.bg.

На 14 октомври от ведомството на министър Драгомир Стойнев съобщиха имената на бъдещото ръководство, в което като председател на борда е записан Йордан Георгиев, изпълнителен директор е Валентин Михалев, а членове са Светлодара Петрова, Евгений Мосинов и Румен Кулев.

От този състав със сигурност остават само зам.шефът на предизборния щаб на БСП-Бургас за вот 2013 Йордан Георгиев – като председател на борда, както и варненската юристка Светлодара Петрова, също свързана с БСП. По принцип уговорката на БСП с коалиционния й партньор ДПС е била човекът, който ще стане изпълнителен директор да бъде посочен именно от тях.

Валентин Михалев е бил одобрен от централата на ДПС и лично от Лютви Местан.

Михалев е бивш изпълнителен директор на АД-то и се ползва с добро име в бранша, който междувременно прие спокойно и рокадите.

„Нещо на Боровец се е случило, след което в понеделник министър Стойнев е сменил името на изпълнителния директор и той ще се казва Веселин Маринов, не е сигурно оставането на лидера на общинската БСП-Бургас – юристът Евгений Мосинов, а нещата около Румен Кулев стоят интересно предвид връзката му с Веселин Маринов”, съобщи източник от БСП, който настоява да остане анонимен. Румен Кулев и Веселин Маринов са съдружници в хотел „Сън Сити” в Слънчев бряг-Запад. Кулев е общински съветник в Несебър втори мандат. През 2007-2011 влезе като представител на РЗС, а сега е от дясната Коалиция „Либерален съюз Несебър”. Това обаче не му пречи, както при първия, така и в настоящия мандат, да гласува дисциплинирано в мнозинството на червения кмет Николай Димитров. Веселин Маринов е започнал кариерата си в туризма като портиер на вариетето в Слънчев бряг.

„Много е възможно сега, след като Веско Маринов ще е изпълнителен директор, да падне Румен Кулев от състава, но това няма никакво значение, тъй като интересите и на двамата ще бъдат защитени”, каза един от едрите бизнесмени в Несебър.

„Аз съм новият изпълнителен директор на Слънчев бряг АД”, това е най-честото изявление на самия Веселин Маринов през тези два дни из кръчмите на Несебър. Той е започнал в бранша като млад портиер на вариетето в Слънчев бряг през 1992 г.

Местният жител вече е бил шеф на борда на комплекса – в периода 1997-1998 г., когато бе най-страшното му разграбване. Тогава Маринов бе поставен от депутата Йордан Цонев, който бе сред силните фигури около премиера Иван Костов. За два сезона – от май 1997 – до октомри 1998 г., когато Костов смени и министър по търговията и туризма Валентин Василев, бяха извършени най-големите приватизационни сделки в бранша.

Според друг независим източник, Валентин Михалев е отказал да поеме ангажименти, които биха му гарантирали затвор за дълго време при сериозно следващо правителство и затягане на дисциплината в съдебната система.

„Михалев се поколеба дали да сложи главата си на дръвника, след като започнаха да искат да поеме огромни рискове, допълнителните разговори с него са били без знанието на Лютви Местан. Местан е разбрал за смяната Михалев-Маринов пост фактум и останал със зейнала уста, питайки кой си позволи да предоговаря позиции без да съгласува с него”, довери източникът ни. Става дума за следното: между кои и как да се поделят идния сезон чисти 5 милиона лева от наемите на незаконните сергии и атракционите, които всеки нов борд обещава да събори, но те ще стоят и идното лято. Освен това – има натиск за продажбата на основната административна сграда на АД-то в сърцето на комплекса – срещу хотел „Кубан”, която действително е полупразна и се ползва не повече от една десета от площта й. На тезгяха е и друга солидна, но по-малка като площ, административна сграда – до хотел „Грамада”, която може бързо да се преустрои в почивна база. Такъв прецедент вече има – с началника на канцеларията на Ахмед Доган – Юджел Атилла, който като зам.транспортен министър в Тройната коалиция 2005-2009 вече беше собственик на административната сграда на АД-то в близост до Млечния бар, където сега се намира култовото заведение „Джани” – в центъра на комплекса. И вече работеше като хотел.

Най-тлъстата хапка и най-страшната схватка за мафията около настоящото правителство обаче са едни незастроени 40 декара в центъра на комплекса – земя на бившото държавно Учебно промишлено предприятие, която правителството на Бойко Борисов не посмя да пипне през последите 4 години. Тя е предвидена за застрояване. Двете административни сгради и теренът на държавното УПП ще станат частна собственост на точно определени лица, а струват поне 200 млн.лв., ако бъдат продавани честно, коментира специалист по недвижими имоти.

Схватката наистина е мъртва и взе първата си жертва, установи нашата допълнителна проверка. Преди две седмици в кабинета на несменяемия от 11 години началник на РУП-Несебър – Стайко Манев, пристигнал на крака директорът на ОД на МВР-Бургас комисар Милен Димитров. Директорът с благ тон помолил старото ченге да си подаде заявлението за пенсиониране – без да вдига шум, защото ситуацията не била в негова полза. Манев обаче се оказал с по-бързи реакции и добра информация. В отговор той извадил от вътрешния джоб на сакото си болничен лист, връчил му го и заявил, че в следващите 6 месеца никой няма да може да го пипне. Нон стоп щял да взема болнични. С диагностицираните заболявания, които Манев имал отдавна, действително можел да си осигури половин година престой у дома, който му се полагат по закон. В момента РУП-а се ръководи временно от шефа на охранителния му сектор Генчо Памукчийски, като заедно с това се издирва титуляр.

„Манев е нарочен за близък до ГЕРБ и му нямат доверие как ще реагира на започващите процеси, затова побързаха привантивно да се освободят от него, което е глупаво, защото РУП-ът от години изпълнява това, което му се подскаже от ръководството на АД-то, което пък е кукла на конци в ръцете на министрите. Голямото ритане винаги е било в столицата, а тук, като полиция, ние сме опитвали да балансираме интереси, така че да не се стига до кръв”, разясни висш служител от ОД на МВР-Бургас. Към възловото място на Манев първоначално интерес проявил началникът на Криминална полиция в ОД на МВР-ургас Николай Николов, но бързо се охладил, като разбрал на какво ще бъде подложен като очаквания. После управляващите държавата зад кулисите са започнали да опипват ексшефа на групата за борба с организираната престъпност в ОД на МВР-Бургас Владимир Маринов, който сега е на подчинение на ДАНС, но държали като резервен вариант и настоящия шеф на РУП-Приморско Галин Згуров, с когото все още не е разговаряно.

На 19 декември, три дни преди заседанието на борда на АД-то, ще се проведе заседание на УС на Съюза на собствениците. Тогава вече ще се знаят със сигурост имената на петимата. Тази организация на хотелиери и ресторантьори винаги е играла важна роля при оформянето на състава на борда, тъй като вътре са най-големите познавачи на кухнята на комплекса. Брожението след последните новини, станали известни и особено след хвалбите на Веселин Маринов, е голямо. Очаква се да бъде приета протестна декларация срещу назначаването му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *