БИВШИЯТ ЗЕМЕДЕЛСКИ МИНИСТЪР МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: АКО НЕ СЕ ПРОМЕНИ ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО, ПАРИТЕ ЗА КЪЩИ ЗА ГОСТИ ЩЕ ГИ ПЛАЩА ДЪРЖАВАТА

Naydenov bgnes

Той обаче вижда и възможности за атакуване на законовите промени

До момента са наложени санкции за около 10 милиона лева на недобросъвестни собственици на къщи за гости. Колко от парите са върнати не е ясно. Но към момента ситуацията е такава, че тези пари не трябва да се връщат и ако не се промени законодателството те ще останат за сметка на републиканския бюджет.

При сегашната ситуация, въпреки че Държавен фонд „Земеделие“ постановява, че някой е виновен и му определя размера на санкцията, която трябва да заплати, тези пари не могат да се съберат обратно, защото самата методика е обменена от ВАС.

Найденов посочи, че тази методика е разписана през 2016 г. от тогавашния земеделски министър Румен Порожанов, но според него ставало въпрос за правен пропуск. Той  уточни, че не желае да оправдава Порожанов, но когато той е подписал въпросния акт, преди него е имало поне десет други подписа.

Смятам, че това е законодателен пропуск – не можеш да дадеш изключителни права на Държавен фонд „Земеделие“ и да не му разпишеш едно основно право – да издава нормативни актове, посочи бившият министър.

Според него обаче важното е какво ще последва занапред. Найденов напомни, че Комисията по земеделие в Народното събрание спешно е предприела поправки в Закона за подпомагане на земеделските производители, с които да упълномощи директора на ДФЗ да може да издава тази наредба, като поправката трябва да влезе със задна дата и по този начин всички нарушители да могат да бъдат санкционирани.

Той обаче отбеляза, че тук идват и притесненията – дали това  извънредно законодателство се прави в извънредна ситуация и второ – ако мине това предложение в зала, възможно е група депутати да сезират КС или президентът да наложи вето. „Попадаме отново в една въртележка, защото недобросъвестни бенефициенти, защитавани от добри юристи, могат да се обърнат към съда по правата на човека, защото те ще кажат, „ние вече осъдихме фонд „Земеделие“, ВАС отмени тази методика, пък вие ни връщате в изходна позиция“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *