Биволъ: ДПС взе европарите за водния цикъл

БивольУличеният в присвояване на европейски социални помощи Иван Данов ще управлява европроекти за милиарди

Според много достоверни източници на Биволъ новото министерство на инвестиционното проектиране е сценарий, разработен·с участието на·Йордан Цонев (Данчо Ментата) и Камен Костадинов от ДПС, които са близки съратници на Тихолов през годините.

Идеята е това министерство да вземе всички европроекти, вкл. и водните цикли, които сега са под шапката на МОСВ, и които ще акумулират най-значителните средства от еврофондовете в следващия програмен период. Планът е бил наложен ултимативно на Станишев от ДПС, като залогът е подкрепата на партията за правителството „Орешарски“.

Текстът по-горе е с дата 28 май 2013 г. Прогнозата на Биволъ, че странното Министерство на инвестиционното планиране (МИП) е таен проект на ДПС, който да контролира европарите за водните цикли се потвърди напълно след като две парламентарни комисии гласуваха промени в закона за устройство на територията и още над 80 закона. Промените дават на МИП водната инфраструктура, която включва пречиствателните станции и ВиК мрежата – пише вестник „Сега“.

Европейските милиарди в този ключов сектор ще бъдат управлявани от арх. Иван Данов, който предстои да стане обвиняем във Франция за документна измама. Биволъ разкри, че през 2005 г. с фалшиви декларации Иван Данов е присвоил близо 15000 евро помощи за безработни от френската държава. Случаят вече получи и международна известност след публикация на най-четения швейцарски ежедневник Le Temps (виж червеното каре в илюстрацията със статията).

Освен с измамата със социалните помощи, Данов е известен с участието си във фирми от обръча на „Батко и Братко“. Според фирмените регистри Данов е управляващ на „Тера Груп“ АД (от август 2012 г. виж решение на ОС от 29 юли 2012 вписано на 15 август 2012). „Тера Груп“ е част от холдинг със същото име собственост на Динко Пенев, под чиято шапка има няколко десетки фирми, занимаващи се се с разностранен бизнес – от строителство до медии.

Част от „Тера Груп“ е и скандално известната фирма „Биндер“ на Батко и Братко, заради която на България беше спряно еврофинансирането през 2008 г., показа проверка на Биволъ.

Още през 2006 г. разкрития за т.нар. „Обръч на Гагаузов“ прави в. „Монитор“, който тогава още не е собственост на сервилната към всяка власт медийна група на Ирен Кръстева и Делян Пеевски.

http://www.monitor.bg/article?id=89182

Асен Гагаузов толерира няколко строителни фирми. Обичайна практика е дружествата от приятелския му кръг да бъдат уреждани освен с най-скъпите обекти и с допълнителни суми. Доплащанията се получават чрез анекси към договори за строителство на шосета, писа в броя си от 15 май „Монитор“. Съпартийци на министъра на регионалното развитие разкриха, че той закриля консорциума „Тера груп“ и холдинга „Трейс груп“.“ – пише Монитор на 27.07.2006 г.

Иван Данов е много близък и дългогодишен колега и приятел на Калин Тихолов. Той е ръководител катедра „Жилищни сгради“ в архитектурния факултет на УАСГ. Самият Тихолов е пък ръководител на катедрата „Интериор и дизайн“ в същия факултет. Двамата са били едновременно заместник декани на факултета до преди 2 години. Вътрешни източници от партийните кулоари споделиха, че Данов е лично предложение на Тихолов да го замести в правителството, след избухването на скандала с неговата кандидатура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *