Белезници и съд за туроператори – измамници

Етикети:

Съд и белезници за туроператорите - измамнициБългарска туристическа полиция да дебне туроператори-фантоми – това искат утвърдените компании в бранша и големите застрахователи, опарени от зачестилите случаи на нелоялна конкуренция  и фалити на „измислени” туристически агенции. Според тях мярката отнемане на лиценз е твърде малка за щетите, които понасят изпържените туристи. Застрахователите пък – тези, които обезщетиха хилядите излъгани от Алматур миналото лято и от Он Травел този сезон, са най-гневни. Те се набутаха да платят суми 20-кратно по-големи от застрахователната вноската, излязла от джоба на  скандалните туроператори, съсипали почивката съответно на десетки руснаци на Слънчев бряг и десетки българи в Турция и Испания. Засегнатите искат държавата да наказва ефективно некоректните компании – подвеждане под наказателна отговорност и тежки финансови глоби. Чуват се дори гласове сегашния режим на застрахователните вноски, които се формират на база миналогодишен оборот да бъде променен, а за новосъздадените туроператорски фирми вноската да бъде с по-висок процент.

Най-внимателни обаче трябва да са самите туристи. Офертите трябва да се четат така: първо услугата и предлагания продукт,  после цената, а не обратното. Все по-честа практика е в търсене на изгодна цена туристът да поема непреценен риск.

Сега освен Комисията за защита на потребителите няма друг контролен орган, който да следи за изпълнението на ангажименти, поети от туристическата агенция към нейните клиенти. Няма и организация, която ефективно да пази туроператори и хотелиери. Косвено такива функции изпълнява Българската асоциация на туристическите агенции. Друг бич  за бизнеса е  бумът на нелоялна конкуренция в интернет пространството. Там анонимни потребители пишат коментари за фалшиви нередности, проблеми и провали на туроператори и така съсипват имиджа на фирми, чието име отдавна е станало еталон за професионализъм и коректност. Въпреки драстичните проблеми засега няма точна идея за а някакви по-особени начини на контрол от страна на МИЕТ или на  Комисията по финансов надзор. Това са партньорски взаимоотношения и пазарът регулира взаимодействията между партньори и потребители. Специалистите в Министерството на туризма обаче имат полезен ход – трябва само да отворят закона и наредбите в Турция и Гърция , за да видят как са уредени нещата там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *