БЕЛГИЕЦ ПОЛУЧИ ХИПЕРТОНИЧНА КРИЗА ПО ВРЕМЕ НА ПРЕХОД В РИЛА ПЛАНИНА

Rila bgnes

17-годишният младеж се изкачил с група на 900 метра над Рилския манастир в посока Седемте рилски езера

Планински спасители снощи се притекоха на помощ на 17-годишен белгийски скаут, получил хипертонична криза в Рила. Група от 27 души са се движили по маршрута от Рилския манастир до Рилските езера.

Момчето се изкачило с група на 900 метра над манастира. Там обаче му прилошало. След спасителната акция туристът е откаран в болница. Медиците го прегледали и установили, че няма усложнения, след което той е изписан.

По информация на Нова телевизия, с момчето са останали само две момичета, а останалите членове на групата са продължили към Рилските езера.

В тази връзка началникът на Планинската спасителна служба в Благоевград Георги Ботев коментира, че чужденците, които идват у нас, нямат представа от българските планини и ги подценяват. Туристите не били наясно с променливите условия в планините, а предпоставките за подхлъзвания и травми били големи. „Повечето ни акции се случват предимно с чужденци точно на тази пътека. Денивелацията е много висока. Маршрутът е непосилен за повечето туристи, които идват в България“, обясни той.

По думите на планинския спасител групата е била от студенти от Белгия. Те не били спортисти и нямали достатъчно физическа подготовка за този маршрут. „Те са гонили време, което е довело до бърза умора. Предполагаме, че момчето е имало здравословни проблеми преди това. Височината и умората са си казали думата“, посочи Ботев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *