БЕЗ СБЛЪСЪЦИ НА СНОЩНИЯ ПРОТЕСТ В РАДНЕВО

radnevo bgnes

Протести вече ще има и в София, а вчера съда остави в ареста ромите задържани след боя на пътя

За поредна вечер снощи хиляди жители на Раднево протестираха срещу ромската престъпност в града. Протестът премина мирно без сблъсъци с полицията, за разлика от предната вечер, когато имаше няколко ранени. Полицейски кордон беше заградил ромската махала, а пред кордона около 1000 души пяха „Българи юнаци” и  развяваха национални знамена.  В последните дни Раднево стана арена на мащабни протести и сблъсъци след пътен инцидент, станал в началото на седмицата. При инцидента ромски младежи пребиха български младежи.
Окръжен съд Стара Загора остави в ареста четиримата задържани за побоя в Раднево. Според съда Калчо Иванов, Динко Асенов, Стефан Иванов и Антон Иванов са обвинени в тежко престъпление и има реална опасност да се укрият. В съдебната зала четиримата задържани заявиха,че желаят да бъдат под домашен арест или пуснати под парична гаранция. Прокурор Митко Игнатов поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, тъй като и четиримата са обвинени в опит за убийство по хулигански подбуди. Калчо Иванов е извършил това престъпление в период на условна присъда за нанасяне на средна телесна повреда, а синът му Стефан е намушкал с нож един от пострадалите.
Три бунта срещу роми се готвят в София за днес – в кварталите „Орландовци“, „Малашевци“ и „Христо Ботев“. Организацията става по Фейсбук, като целта е да бъдат респектирани хората от гетата. Поводът са безредиците в Раднево. За да не се допускат мелета и кръвопролития, от СДВР са решили да пратят по няколко полицейски взвода, жандармерия и униформени от Специализираните полицейски сили в трите квартала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *