Баровец се изръси 1 млн. евро за имот в полите на Витоша

ВитошаВъпреки кризата на пазара за луксозни имоти има осезателен ръст от началото на годината, отчитат от специализирана в този сегмент посредническа агенция. Според експертите става дума за 4-5% нараснала активност през първото тримесечие на 2013 г.Най-голямата сделка за първите сто дни на годината е продажбата на имот за 1 милион евро, твърдят от агенцията, но не съобщават подробности за купувача. Необфициалната информация е, че става дума за българин със собствен бизнес, който е придобил малко имение в полите на Витоша.

От скъпите имоти най-търсени за тримесечието са къщите в „Бояна“ и Драгалевци, като няколко такива на стойност между 400 000 и 600 000 евро бяха продадени от януари досега.  Апартаментите в тези квартали с гледка към Витоша също представляваха интерес за купувачите – тенденция, която беше напълно изчезнала през последните години. Усеща се и скок в търсенето на апартаменти в „Лозенец“, като той беше насочен главно към обзаведените жилища

Много активен от януари досега е бил и пазарът на наеми. Два пъти е скочил броят на сделките в сравнение със същия период на 2012 година. Най-предпочитани за наемане за периода януари-март са били луксозно обзаведените къщи в „Бояна“ с 4 до 5 спални, както и големите апартаменти в „Лозенец“ и в района на Докторската градина, уточняват експертите.

Пазарът на луксозни жилища продължава да се възстановява по-бързо спрямо останалите сегменти на недвижимите имоти. Причината е, че този пазар се влияе от собствени специфични фактори.

Средните цени на къщи и апартаменти във високия сегмент в София най-често варират между 1500 и 1700 евро на кв. м през първото тримесечие на годината. Наемите се увеличиха през първите 3 месеца от 2013, достигайки средно 7 евро на кв.м. Най-скъпи продължават да бъдат жилищата в района на Докторския паметник и кв. „Иван Вазов” с цени от около 2000 евро на кв.м.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *