Банките не дават кредити, не вярват на правителството

ЕЦБ Банките в страната отказват да кредитират животновъдите, защото правителството не е гарантирало пред тях бюджета за субсидиите през тази година. Всички фермери звънят в Асоциацията на животновъдите в България притеснени, защото не могат да осигурят достатъчно средства за покупката на фуражи за зимата. Банковите институции очевидно нямат доверие в правителството и отказват да кредитират животновъдите, както предните години. Повечето финансови служители дори обясняват, че е спусната директива от централите на чуждите банки да не отпускат средства на бизнеса в България заради лошата политическа обстановка.

Никой от животновъдите не е виждал бюджета за сектора и какви точно пари ще се разпределят. Предните години Министерство на земеделието и храните даваше гаранции пред банките за бюджета и неговото разпределение. До момента от новото правителство такива мерки не са предприети. Фермерите имат удостоверения от Държавен фонд „Земеделие“ за подадените заявления за субсидиране, които служат пред банките. Финансовите институции обаче искат допълнителни гаранции от МЗХ, за да предоставят кредити.

Миналата година по това време животновъдите получиха помощ по „де минимис“, докато сега няма нищо.

Асоциацията на животновъдите в България не е съгласна и с взимането на заем от 1 млрд. лв. за държавата, който заедно с лихвите трябва да бъде връщан от хората.

2 коментара по “Банките не дават кредити, не вярват на правителството

  1. да – българските не дават на английските финансови къщи дават. Двама знам които взеха от английска финансова къща. Тези дават до 200 000 паунда срещу застраховка и залог на фирмата. И излиза за около 25 дена но се ходи в Англия да се подписват документи – TEB – UK май беше. Едни познати с техен кредит вече са много напред

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *