БАНЕВ ИСКАЛ УБЕЖИЩЕ В РУСИЯ, ИМАЛ В КИЛИЯТА ТЕЛЕФОН, СКРИТ В КУТИЯ ОТ СОК

Geshev bgnes

Според Иван Гешев Банев е подготвял хибридна война срещу България, както и медийна атака срещу прокуратурата

Задържаният бизнесмен Николай Банев е скрил телефон в кутия от сок, по който е разговарял с руски лобисти. Комуникацията разкрива организиране на хибридна атака срещу прокуратурата. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев по бТВ. По думите му Банев предлага сформиране на евразийска народна партия у нас, срещу което иска политическо убежище в Русия за себе си, съпругата и децата си.

Гешев уточни, че експертиза на телефона още не е направена, но разказа как през него били водени разговори за създаване на евразийска народна партия, която да защитава чужди интереси в България, срещу което Банев е поискал политическо убежище в Русия за себе си, жена си и децата си, защото у нас се чувствал репресиран. Въпросните руски лобисти му били обещали включително и руска адвокатска защита пред евросъдилищата, както и медийна кампания в Русия в негова защита.

Гешев в крайна сметка определи всичко горепосочено като „предателство срещу собствената държава“ от страна на Банев. Запитан защо прокуратурата не е арестувала семейство Баневи в България, той отговори, че просто така се случило, че френските власти да ги задържат. „Направихме това, което трябваше да направим“, увери той.

Гешев повтори, че прокуратурата имала данни, че семейство Баневи имат 1 млрд. лева по сметки в Швейцария. Прокуратурата била сигнализирала швейцарските власти за това.

По повод делото срещу бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова Иван Гешев коментира, че не изключвал Иванчева да използва лъжи в защитата си. Има медийна фиксация върху Иванчева и всичко се прехвърля върху прокуратурата. Условията в арестите и белезниците обаче не зависят от прокуратурата, посочи още Гешев, който бе шеф на специализираната прокуратура.

Отново руска връзка видя Гешев и в готвения протест на адвокати след обиските в кантори и частни домове. Прокурорът подчерта, че когато някой е свързан с престъпна дейност, професията му не може да бъде повод да не бъде проверяван. „Става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари, част от транзакциите, които проверяваме, имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества на руски олигарх в санкционния списък на ЕС и САЩ. Съзнавайки какво ще се случи, въпреки че имаше основания за неотложност, поискахме разрешение от съда да бъдат претърсени определени адвокатски офиси и лични домове. Резултатът е, че единият от това адвокатско дружество има трето обвинение по трето дело”, обяви Иван Гешев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *