Ахмед Доган и Емел Етем с кредитни карти от КТБ, недекларирани пред Сметната палата

Ахмед ДоганПочетният председател на ДПС Ахмед Доган и бившият министър на държавната политика при бедствия и аварии и депутат от ДПС Емел Етем имат кредитни карти VISA от Корпоративна търговска банка (КТБ), които не са декларирали пред Сметната палата, пише „Капитал“.

Картата на Доган е издадена през март 2009 г. и е с лимит от 78 хил. евро. Емел Етем има от 2007 г. две кредитни карти от банката – едната е с лимит 35 хил. долара, а другата – 48 хил. евро.

Само 67 души имат кредитни карти от банката на Цветан Василев, а лимитът на почетния председател на ДПС е най-висок – 78 хил. евро, допълва изданието.

Тези данни никога не са били декларирани пред Сметната палата. Според съдебната практика (делото срещу бившия директор на НАП Мария Мургина) укриването на данни от Сметната палата не е престъпление. В същото време прокуратурата прие неотдавна, че укриването на данни от Сметната палата е престъпление – поне това бе тезата по разследването срещу изпадналия в немилост депутат от ДПС Христо Бисеров.

Декларирането на неверни данни по Закона за конфликт на интереси е престъпление по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Преди няколко седмици стана ясно, че Ахмед Доган има влог от 880 хил. лв. в КТБ. Той го е декларирал, без да уточни в коя банка са парите.

До момента беше известно, че ръководителят на столичното следствие Петьо Петро и бившият зам. градски прокурор Роман Василев имат кредитни карти в КТБ. Лимитът на първия е 10 хил. евро, а на втория – 30 хил. лв. И двамата са декларирали тези карти пред Сметната палата. Кредитна карта с лимит от 10 хил. лв. има и депутатът от ДПС Митхат Метин. За разлика от съпартийците си, Метин също я е декларирал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *