АСАД УБЕДЕН, ЧЕ СИРИЯ СИ ВРЪЩА СКОРО ИДЛИБ

Idlib Reuters

Турция и Русия се споразумяха провинцията да е демилитаризирана зона, бунтовниците изтеглят оръжията си от района

Две сирийски бунтовнически групировки изтеглиха тежките си оръжия от планираната демилитаризирана зона, за която се споразумяха Турция и Русия в северозападната провинция Идлиб. Това съобщи вчера бунтовнически командир, цитиран от ДПА. „Свободната армия на Идлиб“ и „Файлак аш Шам“ изтеглиха тежките си оръжия и бронетранспортьорите си от зоната Абу ал Духур в източната част на Идлиб, граничеща с демилитаризираната зона“, каза командир на Националния фронт за освобождение.

По-рано този месец Русия и Турция се споразумяха да създадат демилитаризирана буферна зона в Идлиб, която да отдели правителствените сили от бунтовниците. Тя трябва да бъде установена до 15 октомври, да е с ширина 15-20 км и да бъде патрулирана от руски и турски военни.

Според Башар Асад споразумението между Русия и Турция ще помогне на Сирия да си върне контрола над Идлиб. Той е направил изявлението на събрание на партията си „Баат“. Държавният глава описа договорката като временна мярка. Тя обаче ще помогне на правителството по много начини.

В Идлиб живеят 3 милиона цивилни. По-голямата част от провинцията е контролирана от „Хаят тахрир аш Шам“, ислямистки съюз, предвождан от свързана с Ал Каида групировка.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *